Περισσότεροι από 1.500 λομπίστες στις ΗΠΑ εργάζονται για λογαριασμό εταιρειών ορυκτών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα εκπροσωπούν εκατοντάδες φιλελεύθερες πόλεις, πανεπιστήμια, εταιρείες τεχνολογίας και περιβαλλοντικές ομάδες που λένε ότι αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι λομπίστες για τα συμφέροντα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα απασχολούνται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα θεσμών – από τις δημοτικές κυβερνήσεις του Λος Άντζελες, του Σικάγο και της Φιλαδέλφειας, τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Google, περισσότερα από 150 πανεπιστήμια, μέχρι και σε μερικές από τις κορυφαίες περιβαλλοντικές ομάδες της χώρας, ακόμη και σε χιονοδρομικά κέντρα που βλέπουν το χιόνι τους να λιώνει λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το εύρος του έργου τους για άλλους πελάτες αποτυπώνεται σε μια νέα βάση δεδομένων με τα συμφέροντα των λόμπι τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη.

Δείχνει την εμβέλεια των λόμπι των ορυκτών καυσίμων σε πολιτειακό επίπεδο σχεδόν σε κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής, καλύπτοντας τοπικές κυβερνήσεις, μεγάλες εταιρείες, πολιτιστικά ιδρύματα, όπως μουσεία και φεστιβάλ κινηματογράφου, και ομάδες υπεράσπισης, ομαδοποιώντας πελάτες με άκρως αντιφατικούς στόχους.

Μηνύουν πετρελαϊκές εταιρείες και παίρνουν +λομπίστες ορυκτών καυσίμων

Για παράδειγμα, η State Farm, η ασφαλιστική εταιρεία που ανακοίνωσε τον Μάιο ότι θα σταματήσει τα νέα συμβόλαια για ιδιοκτήτες κατοικιών στην Καλιφόρνια, λόγω του «καταστροφικού» κινδύνου πυρκαγιών που επιδεινώνεται από την κλιματική κρίση, απασχολεί λομπίστες που υποστηρίζουν επίσης τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων για βουλευτές σε 18 πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, η Βαλτιμόρη, η οποία μηνύει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για το ρόλο τους στην πρόκληση ζημιών που σχετίζονται με το κλίμα, έχει κοινό λομπίστα με την ExxonMobil, έναν από τους κατονομαζόμενους κατηγορούμενους στην υπόθεση. Το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, πρωτοπόρο στο κίνημα αποεπένδυσης από τα ορυκτά καύσιμα, έχει λομπίστα με 14 διαφορετικούς πελάτες από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

«Είναι απίστευτο ότι αυτό έχει περάσει ‘κάτω από το ραντάρ’ για τόσο πολύ καιρό, καθώς αυτοί οι λομπίστες βοηθούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να ασκεί εξαιρετική δύναμη», δήλωσε ο James Browning, πρώην λομπίστας της Common Cause, ο οποίος συγκέντρωσε τη βάση δεδομένων για ένα νέο εγχείρημα που ονομάζεται «F Minus».

«Πολλές από αυτές τις πόλεις και τους νομούς αντιμετωπίζουν σοβαρό κόστος από την κλιματική αλλαγή και παρόλα αυτά οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι ξεπουλάνε τους κατοίκους τους. Είναι εκπληκτικό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «το χειρότερο με την πρόσληψη αυτών των ανθρώπων είναι ότι νομιμοποιεί τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων», ενώ πρόσθεσε ότι «μπορούν να καλύψουν τη ριζοσπαστική ατζέντα τους με αξιοπρέπεια, όταν οι λομπίστες τους έχουν επίσης πελάτες στις τέχνες, ή στην αυτοδιοίκηση, ή σε ομάδες προστασίας της φύσης. Κανονικοποιεί κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο».

Οι «διπλοί πράκτορες» των υπερασπιστών του περιβάλλοντος

Η βάση δεδομένων, η οποία δημιουργήθηκε με τη συγκέντρωση των αρχείων δημόσιας αποκάλυψης των ανθρώπων αυτών στα λόμπια ορυκτών καυσίμων, με ρόλο «διπλού πράκτορα», μέχρι το 2022, αποκαλύπτει τα εξής:

– Ορισμένες από τις πιο προοδευτικά σκεπτόμενες πόλεις των ΗΠΑ απασχολούν λομπίστες ορυκτών καυσίμων. Το Σικάγο μοιράζεται έναν λομπίστα με την BP. Ο λομπίστας της Φιλαδέλφειας εργάζεται επίσης για το δίκτυο Koch Industries. Το Λος Άντζελες έχει λομπίστα συμβεβλημένο με την εταιρεία εγκαταστάσεων φυσικού αερίου Tenaska. Ακόμα και πόλεις που μηνύουν εταιρείες ορυκτών καυσίμων για ζημιές από το κλίμα, όπως η Βαλτιμόρη, έχουν λομπίστες προσκείμενους στα ορυκτά καύσιμα.

– Περιβαλλοντικές ομάδες, που πιέζουν για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, χρησιμοποιούν επίσης, κατά τρόπο αδόκιμο, λομπίστες που απασχολούνται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας μοιράζεται λομπίστες με την ExxonMobil, την Calpine και την Duke Energy, όλους τους μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου. Ένας λομπίστας του Natural Resources Defense Council Action Fund εργάζεται επίσης για λογαριασμό της μεταλλευτικής εταιρείας BHP.

– Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επανειλημμένα προβάλει τα διαπιστευτήριά τους για το κλίμα, αλλά πολλές χρησιμοποιούν λομπίστες που πρόσκεινται στα ορυκτά καύσιμα. Η Amazon απασχολεί λομπίστες ορυκτών καυσίμων σε 27 πολιτείες. Η Apple μοιράζεται ένα λομπίστα με το δίκτυο Koch. Ο λομπίστας της Microsoft ασκεί επίσης πιέσεις για λογαριασμό της Exxon. Η Google έχει λομπίστα που έχει πελάτες επτά διαφορετικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Και στα πανεπιστήμια οι λομπίστες ορυκτών καυσίμων

– Περισσότερα από 150 πανεπιστήμια έχουν δεσμούς με λομπίστες, που προωθούν επίσης τα συμφέροντα των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται κολέγια που έχουν ορκιστεί να αποεπενδύσουν από τα ορυκτά καύσιμα, υπό την πίεση φοιτητών που ανησυχούν για την κλιματική κρίση, όπως το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Πανεπιστήμιο Syracuse. Δεκάδες σχολικές περιφέρειες, από την πολιτεία της Ουάσιγκτον έως την Φλόριντα, έχουν λομπίστες που εργάζονται επίσης για τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων.

– Ένας αστερισμός πολιτιστικών και ψυχαγωγικών φορέων χρησιμοποιεί επίσης λομπίστες ορυκτών καυσίμων, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις ζητούν δράση για την κλιματική κρίση. Το Νέο Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες και το Ινστιτούτο Κινηματογράφου Sundance στη Γιούτα, όπως και η Συμφωνική Ορχήστρα του Σινσινάτι και το Ενυδρείο της Φλόριντα, έχουν κοινούς λομπίστες με συμφέροντα ορυκτών καυσίμων.

Ακόμη και κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα όπως το Jackson Hole και το Vail, τα οποία αντιμετωπίζουν την προοπτική της μείωσης του χιονιού στις πίστες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, χρησιμοποιούν λομπίστες ορυκτών καυσίμων.

Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, λένε οι «πελάτες»

Οι πόλεις, οι εταιρείες, τα πανεπιστήμια και οι «πράσινες» ομάδες που χρησιμοποιούν λομπίστες, οι οποίοι συνδέονται με τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσαν ότι η εργασία αυτή δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους δικούς τους στόχους για το κλίμα και πως, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν ακόμη και επωφελής. «Είναι σύνηθες για τους λομπίστες να εργάζονται για διάφορους πελάτες», δήλωσε εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η τεράστια κλίμακα της χρήσης ανθρώπων που δουλεύουν για λόμπι ορυκτών καυσίμων από οργανώσεις που υποστηρίζουν τη δράση για το κλίμα υπογραμμίζει τη βαθιά ριζωμένη επιρροή των συμφερόντων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, σύμφωνα με τον Τίμονς Ρόμπερτς, περιβαλλοντικό κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.

«Είναι όπλα επί πληρωμή»

«Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων είναι πολύ καλή στο να πετυχαίνει αυτό που θέλει, επειδή βρίσκει τους λομπίστες που παίζουν καλύτερα το παιχνίδι», δήλωσε ο Ρόμπερτς, σημειώνοντας πως «έχουν το καλύτερο προσωπικό, τεράστια νομικά τμήματα και την ικανότητα να διοχετεύουν σκοτεινό χρήμα σε κανάλια πίεσης και επιρροής».

Και διαμηνύει χαρακτηριστικά:«Αυτή η βάση δεδομένων καθιστά πραγματικά προφανές πως, όταν προσλαμβάνετε αυτούς τους εσωτερικούς λομπίστες, ουσιαστικά εργάζεστε με διπλούς πράκτορες. Είναι όπλα επί πληρωμή. Οι πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί τους πιθανόν να πηγαίνουν στην αντιπολίτευση».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή