Την επιβολή τέλους εξόδου προτείνουν οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές στους διαχειριστές αμοιβαίων που επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να πωληθούν, όπως είναι τα ακίνητα.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (Iosco) δημοσίευσαν την Τετάρτη οδηγίες για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, λέγοντας ότι οι επενδυτές που αποσύρουν τα χρήματά τους από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ανοικτού τύπου – ένα χαρτοφυλάκιο που επιτρέπει στους επενδυτές να εισφέρουν ή να αποσύρουν μετρητά σε τακτική βάση – δεν θα πρέπει να θέτουν σε μειονεκτική θέση τους πελάτες που επιλέγουν να παραμείνουν στο αμοιβαίο κεφάλαιο.

Τιμές κατοικιών: Αύξηση κατά 0,4% στην ευρωζώνη στο α΄ τρίμηνο 2023

Οι κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς οι παγκόσμιες αρχές μελετούν συστηματικά τις επιπτώσεις του πανικού που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό και σάρωσε τις αγορές τον Μάρτιο του 2020, ο οποίος ανάγκασε τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία σε μια «κίνηση για μετρητά» και επιδείνωσε την αστάθεια της αγοράς, αναφέρουν οι Financial Times.

Ειδικότερα, τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να αργήσουν να πωληθούν, έχουν δεχθεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν τα μετρητά τους, υπό τον φόβο της ανόδου των επιτοκίων παγκοσμίως και των μειωμένων αποτιμήσεων των εμπορικών ακινήτων. Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ότι οι εκροές μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο, εάν αναγκάσουν τους διαχειριστές  να πουλήσουν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές, ενισχύοντας τον φόβο των επενδυτών.

Η Blackstone περιόρισε τις αποσύρσεις από το Real Estate Income Trust τον Δεκέμβριο και η BlackRock άρχισε φέτος να πληρώνει πίσω τους επενδυτές που είχαν κολλήσει στο UK Property Fund από τις αρχές του περασμένου έτους. Οι διαχειριστές κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των M&G, Schroders και Columbia Threadneedle, έχουν επίσης περιορίσει στο παρελθόν τις αναλήψεις στα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αντιμετώπισαν αυξημένες αιτήσεις εξαγοράς.

Μειωμένη ρευστότητα

Οι ρυθμιστικές αρχές το έλαβαν υπόψη τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε για «μειωμένη ρευστότητα της αγοράς και διορθώσεις των τιμών»  νωρίτερα φέτος και δήλωσε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων ανοικτού τύπου είναι ευάλωτα σε μια «διαρθρωτική αναντιστοιχία ρευστότητας μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού τους.»

Το FSB και η Iosco συνιστούν μια σειρά από τρόπους για τους διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων ανοικτού τύπου να διαχειριστούν τη ρευστότητα, ένας εκ των οποίων είναι τα τέλη εγγραφής ή εξαγοράς, όπου ένα σταθερό τέλος χρεώνεται στους επενδυτές που εξαγοράζουν «προς όφελος του αμοιβαίου κεφαλαίου για την κάλυψη του κόστους ρευστότητας».

«Αυτά τα εργαλεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να… αποτρέψουν τις εξαγορές από το να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους υπόλοιπους επενδυτές», δήλωσε ο John Schindler, γενικός γραμματέας του FSB.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή