Η πετρελαϊκή συνεργασία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή στο πλαίσιο της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, που θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξει την αγορά, δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάνε στην συνάντηση των CEOs της πετρελαϊκής βιομηχανίας με υπουργούς από τον ΟΠΕΚ+ γνωστή ως Διεθνές Σεμινάριο του ΟΠΕΚ.

Η μείωση της παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ+, η ομάδα που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας,  αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού πετρελαίου και έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Νοέμβριο λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών, όπως αναφέρει το Reuters.

ΟΠΕΚ: Θα συνεχιστεί η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο – Τι προβλέπει

Τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα διατηρήσει και τον Αύγουστο τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αρχικά ανακοινώσει για τον Ιούλιο , ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή στήριξε παροδικά τις τιμές του μαύρου χρυσού. Την Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν πτώση άνω του 1% στα 75,30 δολάρια ανά βαρέλι, χαμηλότερα από τα 80-100 δολάρια ανά βαρέλι που χρειάζονται τα περισσότερα κράτη του ΟΠΕΚ για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Ο ΟΠΕΚ ισχυρίζεται ότι δεν έχει στόχο για την τιμή και επιδιώκει να έχει μια ισορροπημένη αγορά πετρελαίου για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.

Η σχέση Ρωσίας -Σ.Αραβίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+, έχουν επανειλημμένα καλέσει την ομάδα να αυξήσει την παραγωγή για να βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία και έχουν επικρίνει τη συνεργασία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αλλά το Ριάντ έχει επανειλημμένα αποκρούσει τις αμερικανικές εκκλήσεις και ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ τόνισε ότι οι νέες κοινές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που συμφωνήθηκαν από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα απέδειξαν και πάλι ότι οι σκεπτικιστές έκαναν λάθος.

«Μέρος αυτού που κάναμε (τη Δευτέρα) με τη βοήθεια των συναδέλφων μας από τη Ρωσία ήταν επίσης να μετριάσουμε την κυνική πλευρά των θεατών σχετικά με το τι συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ. «Είναι αρκετά ενδεικτικό να μας βλέπεις τη Δευτέρα να βγαίνουμε όχι μόνο με την παράταση (της μείωσης του πετρελαίου)… αλλά και με την επικύρωση από τη ρωσική πλευρά» πρόσθεσε.

Ο ΟΠΕΚ απαγόρευσε την πρόσβαση των μέσων ενημέρωσης στους δημοσιογράφους του Reuters, του Bloomberg και της Wall Street Journal για να καλύψουν την εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε εν μέρει διαδικτυακά.

Μετά το τέλος της μετάδοσης, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ  τόνισε ότι o OΠΕΚ+ θα συνεχίσει να στηρίζει στενά την αγορά.«Θα πειράξω αυτό που έλεγε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Όχι ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι απαραίτητο.»

Η αξιοπιστία της Ρωσία

Ωστόσο ανέκυψαν ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία θα τηρήσει τις εθελοντικές δεσμεύσεις της για μείωση της παραγωγής αργού, δεδομένης της συνεχιζόμενης αδιαφάνειας σχετικά με την κατανάλωση των διυλιστηρίων και τις θαλάσσιες εξαγωγές της – οι οποίες δεν γίνονται πλέον δεκτές στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο και έχουν δρομολογηθεί προς την Ασία. Η Μόσχα έχει αναστείλει τη δημοσίευση επίσημων στατιστικών στοιχείων για την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου μέχρι τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η εφαρμογή της περικοπής των εξαγωγών και όχι της παραγωγής θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες στην αγορά που βασίζονται σε δεδομένα παρακολούθησης από ανεξάρτητους τρίτους να επαληθεύσουν τον βαθμό στον οποίο η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Είναι μια εθελοντική περικοπή που δεν τους επιβλήθηκε … συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης, ότι θα το κάνουν στις εξαγωγές τους, επειδή είναι πιο ουσιαστικό» σχολίασε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Ιούνιο στον Dan Murphy του CNBC, ο Σαουδάραβας υπουργός ενέργειας είχε δηλώσει ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να εμπιστευτεί «απολύτως» τη Ρωσία.

«Αλλά μου αρέσει πάντα η ατάκα του προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν «Εμπιστεύσου αλλά επαλήθευσε», είχε πει τότε, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο των ανεξάρτητων πηγών στην αξιολόγηση της παραγωγής. Η ομάδα ΟΠΕΚ+ λαμβάνει καθοδήγηση από επτά ανεξάρτητες δευτερογενείς πηγές, όταν διερευνά τη συμμόρφωση των μεμονωμένων χωρών-μελών με τις δεσμεύσεις παραγωγής τους.

Τέλος, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται το CNBC ότι οι σχέσεις του ΟΠΕΚ+ μεταξύ της Μόσχας και του Ριάντ φαίνονται καλές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια