Στο στόχαστρο των ελβετικών αρχών βρίσκεται μια μεγάλη εταιρεία εμπορίας πετρελαίου με έδρα τη Γενεύη, καθώς -όπως τονίζεται- υπάρχουν στοιχεία ότι παρακάμπτει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελβετία έχει αρχίσει ενεργά να «αστυνομεύει» τους δεσμούς μεγάλων βιομηχανιών με τη Μόσχα. Τα ερωτήματα των ρυθμιστικών αρχών προς την Paramount είναι μία από τις πρώτες γνωστές προσπάθειες μιας ευρωπαϊκής αρχής να διερευνήσει τη συμμόρφωση με το καθεστώς κυρώσεων για το ρωσικό πετρέλαιο.
Ρωσία: Στέλνει πετρέλαιο σε Κίνα και Ινδία μέσω Αρκτικής
Τα «παραθυράκια»
Η Ελβετία, η παγκόσμια πρωτεύουσα εμπορευμάτων, υιοθετεί τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας για ανώτατο όριο 60 δολαρίων το βαρέλι σε όλο το εμπόριο ρωσικού αργού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ελβετικούς κανόνες, οι θυγατρικές μιας τοπικής εταιρείας στο εξωτερικό εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό εάν είναι «νομικά ανεξάρτητες».
Η διάταξη χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την Paramount Energy & Commodities SA, που ιδρύθηκε από τον βετεράνο έμπορο εμπορευμάτων Niels Troost, και μόλις πέρυσι μεταβίβασε τη δραστηριότητα εμπορίας πετρελαίου με τη Ρωσία σε εταιρεία με σχεδόν πανομοιότυπη επωνυμία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αυτή η εταιρεία, η Paramount Energy & Commodities DMCC με έδρα το Ντουμπάι, συνέχισε να εξάγει αργό από την ανατολική Ρωσία. Αυτό διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι που εισήγαγε η G7 τον Δεκέμβριο.
Μετά την έκθεση των FT, η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων, έστειλε επιστολή στην Paramount SA σχετικά με τη σχέση της με την Paramount DMCC στα ΗΑΕ και τις δραστηριότητες με τη Ρωσία.
Τα αποτελέσματα των κυρώσεων
Όπως επισημαίνεται, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα είχαν σκοπό να επιτρέψουν στο ρωσικό πετρέλαιο να συνεχίσει να ρέει σε αγορές εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ, περιορίζοντας παράλληλα τα έσοδα που συλλέγει το Κρεμλίνο. Η Ουάσιγκτον ενθάρρυνε τους δυτικούς εμπόρους να συνεχίσουν να διακινούν το ρωσικό πετρέλαιο κάτω από το ανώτατο όριο τιμών για να περιορίσουν τις διακοπές του εφοδιασμού. Όμως ως αποτέλεσμα καταγράφηκε η μαζική μετατόπιση της εμπορικής δραστηριότητας πετρελαίου από ευρωπαϊκά κέντρα όπως η Γενεύη σε περιοχές όπως το Ντουμπάι, το οποίο δεν επιβάλλει τους κανόνες της Δύσης.
Ενώ ορισμένοι έμποροι στα ΗΑΕ επέλεξαν να συμμορφωθούν με το ανώτατο όριο τιμών για να διατηρήσουν την πρόσβαση στις δυτικές υπηρεσίες, άλλοι φαίνεται να διαπραγματεύονται πάνω από το πλαφόν, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς παρόχους ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Στην επιστολή του Απριλίου, η SECO ζήτησε από την Paramount SA, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιώσει εάν και σε ποια τιμή πούλησε ρωσικό πετρέλαιο από τον Δεκέμβριο και εάν υπάρχει κάποιο άτομο που να κατέχει μετοχές — άμεσα ή έμμεσα — τόσο στην Paramount SA όσο και στην Paramount DMCC. Ρώτησε επίσης εάν υπήρχαν οικονομικές ροές μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως δάνεια ή πληρωμές μερισμάτων, από τον Μάρτιο του 2022.
Τι απαντά η Paramount
Η Paramount SA από την πλευρά της ανέφερε ότι η ελβετική οντότητα είχε σταματήσει όλες τις συναλλαγές που αφορούσαν το ρωσικό πετρέλαιο «πολύ πριν τεθεί οποιοδήποτε ανώτατο όριο τιμής». Ανέφερε, επίσης, ότι η Paramount DMCC είναι θυγατρική της Paramount SA, αλλά τόνισε ότι οι εταιρείες είναι «ξεχωριστές νομικές οντότητες» και «δεν μοιράζονται διευθυντές».
Ωστόσο, χωριστές νομικές δομές και διευθυντές δεν εγγυώνται ότι τα ελβετικά δικαστήρια θα θεωρήσουν μια θυγατρική ως ανεξάρτητη. «Οι ελβετικές αρχές αξιολογούν κατά περίπτωση κατά πόσον οι πράξεις που διαπράττονται στο εξωτερικό εμπίπτουν στην ελβετική δικαιοδοσία και επομένως στις διατάξεις κυρώσεων της Ελβετίας», δήλωσε ο Fabian Maienfisch, εκπρόσωπος του των ελβετικών αρχών.
Όπως επισημαίνουν οι FT, η υπόθεση της Paramount εγείρει σαφή ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο ελέγχου που ασκείται στις ξένες θυγατρικές από τις μητρικές εταιρείες και την έκταση των κυρώσεων της Ελβετίας. Παρέχει επίσης μια εικόνα για ορισμένα από τα μέτρα που έχουν λάβει ορισμένοι ευρωπαίοι έμποροι για να προστατευθούν από πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων, ενώ συνεχίζουν να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ