Aρνητικός για πρώτη φορά από το 2020 έγινε τον Μάιο του 2023 ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη, μια εξέλιξη που υποδηλώνει ότι οι πιέσεις τιμών που έπληξαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους υποχωρούν αυτή την περίοδο.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ανέφερε ότι οι τιμές της ευρωζώνης στις πύλες των εργοστασίων ήταν τον Μάιο 2023 1,5 % πιο χαμηλά σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους, η πρώτη συρρίκνωση σε ετήσια βάση από τον Δεκέμβριο του 2020 και μια πιο έντονη πτώση από το 1,3% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Eurostat: Μειώθηκε η κατανάλωση λιπασμάτων στην ΕΕ

Η πτώση οφείλεται στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 13,3% σε σύγκριση με τον Μάιο του περασμένου έτους.

Οι τιμές παραγωγού αποτελούν πρώιμη ένδειξη των τάσεων του πληθωρισμού καταναλωτή, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5,5 % τον Ιούνιο.

Η πρωτιά της Ελλάδας

Οι τιμές  παραγωγού στη βιομηχανία στη ζώνη του ευρώ τον Μάιο του 2023, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022, μειώθηκαν κατά 13,3% στον τομέα της ενέργειας και κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,6% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 6,7% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 9,6% για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Στην ΕΕ, οι τιμές βιομηχανικού παραγωγού μειώθηκαν κατά 10,4% στον ενεργειακό τομέα και κατά 1,3% για τα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,5% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 6,5% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 9,8% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά . Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού της βιομηχανίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-10,6%), την Ιρλανδία (-9,7%) και Βέλγιο (-9,6%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ουγγαρία (+36,3%), τη Σλοβακία (+21,0%) και Λετονία (+12,0%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία