Στους 10,9 εκατ. τόνους ανέρχονται τα ορυκτά λιπάσματα (άζωτο και φώσφορο) τα οποία καταναλώθηκαν το 2021 στην αγροτική παραγωγή της ΕΕ, ποσότητα που ισοδυναμεί με ετήσια μείωση 2,2% σε σύγκριση με το 2020 και σωρευτική μείωση 6,4% από τη σχετική κορύφωση στο 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων στη γεωργία υπολογίστηκε σε 9,8 εκατομμύρια τόνους στην ΕΕ το 2021, σημειώνοντας μείωση 2% από έτος σε έτος, ποσοστό παρόμοιο με τη βραχυπρόθεσμη τάση, που σημειώθηκε από το 2017. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, η συνολική κατανάλωση αζωτούχων λιπασμάτων επέστρεψε σε επίπεδο παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης δεκαετίας.

ΚΑΠ: Λιπάσματα με περιβαλλοντικό προφίλ πριμοδοτούν αγρότες

Η κατανάλωση λιπασμάτων με βάση το άζωτο στη γεωργία το 2021 ήταν η υψηλότερη σε χώρες που συγκαταλέγονται επίσης στους κύριους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της ΕΕ. Η Γαλλία (2 εκατ. τόνοι), η Γερμανία (1,3 εκατ. τόνοι), η Πολωνία (1 εκατ. τόνοι, στοιχεία 2020) και η Ισπανία (1 εκατ. τόνοι) αντιπροσωπεύουν μαζί το μισό της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ.

Το 2021, η κατανάλωση φωσφορικών λιπασμάτων στη γεωργία ήταν 1,1 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό αντιπροσώπευε πτώση 3,8% σε σχέση με το επίπεδο το 2020, αν και σε επίπεδο παρόμοιο με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Υψηλότερες καταναλώσεις λιπασμάτων

Οι χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση λιπασμάτων με βάση το φώσφορο στη γεωργία το 2021 ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γερμανία. Η κατανάλωσή τους ήταν σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής χρήσης της ΕΕ.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία για το 2022, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία και η εφαρμογή κυρώσεων στη Ρωσία οδήγησαν σε απότομες αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, που πιθανότατα θα επηρεάσει τη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία στην ΕΕ ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2022 ).

Η βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ με βάση το άζωτο εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το αέριο ρωσικής προέλευσης. Επιπλέον, η Ρωσία και η Λευκορωσία ήταν βασικοί παράγοντες στην παγκόσμια παραγωγή λιπασμάτων με βάση τα πετρώματα (φωσφορικά άλατα και ιδιαίτερα κάλιο).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO