Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών βρίσκονται οι τιμές του ρυζιού,  εν αναμονή μιας νέας αύξησης μετά την κίνηση της Ινδίας να ενισχύσει τις πληρωμές προς τους αγρότες, καθώς το Ελ Νίνιο απειλεί την παραγωγή, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ινδία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού, οι οποίες άγγιξαν τους 56 εκατομμύρια τόνους το 2022. Εν τω μεταξύ, η μείωση των αποθεμάτων συνεπάγεται αυτόματα ότι οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω.

Εμπορεύματα: H πτώση των τιμών τροφοδοτεί σενάρια οικονομικής αβεβαιότητας

Υψηλό 11 ετών

Το ρύζι είναι βασικό προϊόν για περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους και σχεδόν το 90% παράγεται στην Ασία, όπου το Ελ Νίνιο συνήθως φέρνει λιγότερες βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, ακόμη και πριν το καιρικό φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του, ο παγκόσμιος δείκτης τιμών ρυζιού του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας κυμαινόταν  πάνω από το υψηλό 11 ετών.

Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για παραγωγή σχεδόν ρεκόρ και στους έξι κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς — Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

«Ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο δεν περιορίζεται σε καμία μεμονωμένη χώρα· επηρεάζει την παραγωγή ρυζιού σε όλες σχεδόν τις χώρες παραγωγής», δήλωσε ο Nitin Gupta, αντιπρόεδρος της επιχείρησης ρυζιού Olam της Ινδίας.

Η τιμή των εξαγωγών ινδικού ρυζιού έχει εκτιναχθεί κατά 9% σε υψηλό πενταετίας, μετά από αύξηση 7% τον προηγούμενο μήνα στην τιμή που πληρώνει η κυβέρνηση στους αγρότες για το κοινό ρύζι νέας σοδειάς.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Παρά την πρόβλεψη των ΗΠΑ για ισχυρή ασιατική σοδειά, ορισμένοι παγκόσμιοι εμπορικοί οίκοι αναμένουν ότι το Ελ Νίνιο θα μειώσει την παραγωγή όλων των βασικών παραγωγών ρυζιού.

«Οι τιμές του ρυζιού έχουν ήδη αυξηθεί λόγω των περιορισμένων προμηθειών», πρόσθεσε ο Gupta της Olam. «Αν μειωθεί η παραγωγή, θα υπάρξει ράλι στις τιμές».

Τα αποθέματα

Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού πρόκειται να μειωθούν στο χαμηλό εξαετίας των 170,2 εκατομμυρίων τόνων μέχρι το τέλος του 2023-24, μετά την αυξανόμενη ζήτηση των τελευταίων ετών.

Η Νο. 2 εξαγωγέας Ταϊλάνδη προέτρεψε τους αγρότες να φυτέψουν μόνο μία καλλιέργεια ρυζιού αφού οι βροχοπτώσεις τον Μάιο ήταν 26% κάτω από το κανονικό.

Στην Ινδία, η φύτευση καλοκαιρινού ρυζιού μειώθηκε κατά 26% σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο μουσώνας έφερε 8% λιγότερες βροχές από το κανονικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Ο καιρός στην Κίνα, τον κορυφαίο παραγωγό σιτηρών, δεν ήταν ευνοϊκός για την καλλιέργεια ρυζιού, αλλά τα υψηλά αποθέματα θα εξισορροπήσουν την προσφορά και τη ζήτηση, δήλωσε η Rosa Wang, αναλύτρια της Shanghai JC Intelligence.

 Νέες ανατιμήσεις

Η κατάσταση της προσφοράς είναι εξαιρετικά στενή και η μείωση των ινδικών εξαγωγών θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει άνοδο των παγκόσμιων τιμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος ενός παγκόσμιου εμπορικού οίκου με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Συνολικά, η Μιανμάρ, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εξαγωγές κατά 3 έως 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, πρόσθεσε ο αντιπρόσωπος.

Η αύξηση των τιμών περιπλέκει επίσης το έργο της δημιουργίας αποθεμάτων.

Η ζήτηση από τις ευαίσθητες στις τιμές αφρικανικές χώρες έχει επίσης επιβραδυνθεί, δήλωσε ο Himanshu Agarwal, εκτελεστικός διευθυντής της Satyam Balajee, ινδού εξαγωγέα.

Ωστόσο, ορισμένοι αγοραστές από την Ασία, όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες, αυξάνουν τις αγορές από τον παραδοσιακό προμηθευτή Βιετνάμ.

Τον προηγούμενο μήνα η Ινδονησία υπέγραψε ένα σπάνιο σύμφωνο με την Ινδία για εισαγωγή 1 εκατομμυρίου τόνων ρυζιού εάν το Ελ Νίνιο διαταράξει τον εγχώριο εφοδιασμό. Η Ινδονησία συνήθως αγοράζει ρύζι από την κοντινή Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities