Σημαντική υποχώρηση έχουν καταγράψει φέτος οι τιμές των εμπορευμάτων όπως το αργό πετρέλαιο και το σιδηρομετάλλευμα, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τους πιθανούς κινδύνους ύφεσης, ανέφεραν στο CNBC παρατηρητές της αγοράς.

Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 25% τους τελευταίους 12 μήνες, όπως αντικατοπτρίζεται από τον δείκτη S&P GSCI Commodities — ένα σημείο αναφοράς που μετρά την ευρύτερη απόδοση διαφόρων αγορών εμπορευμάτων.

Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο

Πιθανή ύφεση στο τέλος του 2023

Από τις επιμέρους κατηγορίες εμπορευμάτων, τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν υποχωρήσει 3,79% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (μέχρι τις 30 Ιουνίου), ενώ τα ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν διολισθήσει 23%. Αντίθετα, τα γεωργικά προϊόντα όπως τα σιτηρά, το σιτάρι και η ζάχαρη έχουν κερδίσει κατά προσέγγιση 115. Αλλά η συνολική διολίσθηση του δείκτη είναι πιθανό να υποδηλώνει παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και ύφεση, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός αποτελούν βαρόμετρα της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και της μεταποίησης, οι οποιές βρίσκονται σε ύφεση σε πολλά μέρη παγκοσμίως», δήλωσε μέσω e-mail ο Senior Commodity Analyst της Kpler, Reid I’Anson.

«Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά στη Δύση», πρόσθεσε ο I’Anson.

Προβλέπει ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα δουν συρρίκνωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμά της σε τρεις έως έξι μήνες.

Η αδυναμία ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας

Η αποτυχία της κινεζικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι αγορές εμπορευμάτων δυσκολεύονται να βρουν μια βάση», συνέχισε ο I’Anson.

Η Κίνα έχει δημοσιεύσει μια σειρά οικονομικών δεδομένων που ήταν πιο αδύναμα από τις προσδοκίες της αγοράς. Οι αναλυτές της Bank of America επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο.

«Ειδικά για τα ακίνητα, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας βασικών υλικών Ασίας-Ειρηνικού της τράπεζας, Matty Zhao. Η πτώση της αγοράς ακινήτων συχνά συνδέεται με πτώση της ζήτησης δομικών υλικών όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός και το νικέλιο.

Σύμφωνα με τις τράπεζες της Wall Street, η ύφεση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας προβλέπεται να διαρκέσει για χρόνια. Και η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται ότι πρόκειται να επιδιώξει να προσφέρει ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων, είπε ο I’Anson. Ακόμα κι αν το κάνει, «θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο για να εντυπωσιάσει τις αγορές».

Οι μεγάλοι χαμένοι

Ενώ οι τιμές των μαλακών εμπορευμάτων (περιλαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα, όπως είναι το κακάο, ο καφές, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, η σόγια, το ρύζι, η ζάχαρη και το σιτάρι) αυξάνονται καθώς το Ελ Νίνιο μειώνει τις προοπτικές παραγωγής, η ενέργεια και τα βιομηχανικά μέταλλα διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πτώση των εμπορευμάτων είναι το σιδηρομετάλλευμα και το πετρέλαιο. Η Kpler ανέφερε επίσης τις χαμηλές προοπτικές του χαλκού, ο οποίος λειτουργεί και ως δείκτης της οικονομίας, λόγω των διαφόρων χρήσεών του, όπως ηλεκτρικός εξοπλισμός και βιομηχανικά μηχανήματα.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς Brent να υποχωρεί κατά 34,76% σε ετήσια βάση, ακόμη και μετά τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ.

Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας οδηγεί την πτώση

Η ασθενής κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω του ζεστού χειμώνα, οδήγησε στην εκτίναξη της αποθήκευσης φυσικού αερίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών στην ΕΕ και ώθησε τις τιμές προς τα κάτω, δήλωσε ο Zhao. Επιπλέον, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα, έχει αυξήσει την παραγωγή άνθρακα αντ ‘αυτού, εν μέσω κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Υποτονικός ο τομέας των κατασκευών

Σύμφωνα με την BofA, ο μέσος όρος των τιμών του χάλυβα και του σιδηρομεταλλεύματος από έτος σε έτος μειώθηκε κατά 16% σε ετήσια βάση λόγω της υποτονικής ζήτησης κατασκευών. Η μειωμένη κατασκευαστική ζήτηση αντικατοπτρίζεται και σε άλλα οικοδομικά υλικά όπως το τσιμέντο, του οποίου τα επίπεδα αποθεμάτων έχουν φτάσει το 75%.

Το σιδηρομετάλλευμα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή χάλυβα, ένα σημαντικό υλικό σε κατασκευαστικά και μηχανολογικά έργα.

«Γενικά, πολλά βασικά εμπορεύματα σημείωσαν πτώση τους τελευταίους μήνες καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές μείωσαν τη ζήτηση ενόψει μιας πιθανής οικονομικής ύφεσης», ανέφερε ο διευθυντής Commodities and Real Assets της S&P Dow Jones Indices, Jim Wiederhold.

Τα εμπορεύματα τείνουν επίσης να κινούνται παράλληλα με τις διακυμάνσεις στον πληθωρισμό, συνέχισε ο Wiederhold. Και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται, οι αγορές εμπορευμάτων θα μπορούσαν να δουν μεγαλύτερη πτώση βραχυπρόθεσμα, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities