Σημαντικά περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι παραγγελίες στη Γερμανία τον Μάιο, ενισχυόμενες από τα αυτοκίνητα και άλλου είδους οχήματα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι παραγγελίες στον τομέα της μεταποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 6,4% μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Destatis, αρκετά υψηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς για αύξηση 1,2%.

Οι παραγγελίες στην παραγωγή αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 8,6% τον Μάιο, ενώ άλλα οχήματα, όπως πλοία και τρένα, αυξήθηκαν κατά 137%.

Γερμανία: Προϋπολογισμός με «φρένο» χρέους και 2% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ

Χάσμα επενδύσεων

Εν τω μεταξύ, το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο της Γερμανίας (GEI) με έδρα την Κολωνία δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ των εξερχόμενων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες και των επιχειρηματικών επενδύσεων στη χώρα το 2022 είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Οι επενδυτικές συνθήκες στη Γερμανία έχουν πρόσφατα επιδεινωθεί εκ νέου εξαιτίας των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αυξανόμενης έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων», υπογραμμίζει ο Κρίστιαν Ρούσε, οικονομολόγος στο GEI.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 70% των εξερχόμενων επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες κατευθύνθηκε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προσθέτοντας ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι οι επενδύσεις από τους ευρωπαίους γείτονες έχουν καταρρεύσει».

Πολλά από τα προβλήματα της Γερμανίας είναι «εγχώρια, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών εταιρικών φόρων, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και μιας προβληματικής υποδομής».

Ο Ρούσε κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να βελτιώσει την ελκυστικότητα της χώρας για τις επιχειρήσεις. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως αντίμετρα για να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα γίνει ξανά η πρώτη επιλογή για τις ξένες επενδύσεις στο μέλλον»,.

Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν κι ενώ οι ΗΠΑ προσφέρουν μεγάλες επιδοτήσεις για να δελεάσουν επενδύσεις από εταιρείες σε διάφορους κλάδους, μεταξύ άλλων των ηλεκτρικών οχημάτων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τους ερευνητές είχε επιταχύνει τις εκροές επενδύσεων από τη Γερμανία.

Παράλληλα, η έκθεση στέκεται στο γεγονός ότι η Γερμανία λαμβάνει πολύ λίγα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο δημιουργήθηκε ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κλάδους όπως η πράσινη ενέργεια και η ψηφιοποίηση και επικεντρώνεται σε οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως π.χ η Ιταλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή