
Ευθείες βολές για τις στρεβλώσεις στην αγορά υγρών καυσίμων και τον ανταγωνισμό εξαπέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της ελίν κ. Γιάννης Αληγιζάκης.
Στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης ο CEO αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις επιπτώσεις που έχουν αποφάσεις και ολιγωρίες του κράτους στη λειτουργία της αγοράς των υγρών καυσίμων.
Το πλαφόν
Ο κ. Αληγιζάκης, αναφέρθηκε στο πλαφόν που επέβαλε η πολιτεία το 2020 στο μικτό περιθώριο κέρδους πρατηρίων και εταιρειών εμπορείας πετρελαιοειδών για να αντιμετωπιστούν πιθανές κερδοσκοπικές τάσεις εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο τρία χρόνια μετά διατηρείται: «Το πλαφόν αποτελεί στρέβλωση της αγοράς.Περιορίζει τον ανταγωνισμό, διότι όλοι πάνε και τοποθετούνται στην ίδια τιμή», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η Πολιτεία επικαλούμενη πλέον την ενεργειακή κρίση, τις τιμές στην αντλία και το ότι δεν πέρναγαν οι μειώσεις στον καταναλωτή, αποφάσισε να συνεχίσει την επιβολή του πλαφόν. Η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να υπάρχει αλλά τα δεδομένα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά από πέρυσι», παρατήρησε κι έγινε πιο σαφής: «Οι τιμές από τα 128 δολάρια πέρυσι, σήμερα είναι στο επίπεδο των 76. Κινούνται εδώ και αρκετούς μήνες σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως το πλαφόν εξακολουθεί να υπάρχει».
Ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων για την ΕΛΙΝΟΙΛ – Αύξηση 110% στα EBITDA του ομίλου
Ζημιά
Ο κ. Αληγιζάκης μίλησε και για τις επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών: «Όταν η Πολιτεία επέβαλε το πλαφόν, είχε σαν στόχο να διατηρήσει ο Κλάδος τα ίδια περιθώρια κέρδους με εκείνα που είχε τον Αύγουστο του 2021, που χαρακτηριζόταν σαν μια κανονική περίοδο της αγοράς και τα περιθώρια κέρδους κανονικά. Όμως, με την ενεργειακή κρίση αυξήθηκε το χρηματοοικονομικό κόστος, είχαμε 4 αυξήσεις επιτοκίων, αυξήθηκε το μεταφορικό κόστος, και είχαμε πληθωρισμό 9% το 2022 και 5% σήμερα, το οποίο σημαίνει μισθοί και υπηρεσίες αυξήθηκαν.Και σε εμάς και στα Πρατήρια.Καμιά από αυτές τις αυξήσεις δεν αναγνωρίζεται από την Πολιτεία, καμιά δεν πέρασε στην τιμή του προϊόντος. Συνεπώς, το μικτό περιθώριο στην Εσωτερική Αγορά, είναι σήμερα σαφώς μικρότερο από το περιθώριο που το ίδιο το Κράτος θεωρεί λογικό», διαμαρτυρήθηκε ο CEO της ελίν.
Πρατήρια με παραβατικότητα
Ο ίδιος μίλησε και για την παραβατικότητα στον κλάδο των βενζινάδικων. Επί της ουσίας έκανε λόγο για συνδυασμό πλαφόν και παραβατικότητας που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό: «Και η επιβολή του πλαφόν δεν συνάδει σε μια αγορά με 5.500 πρατήρια, 18 εταιρείες αλλά και με έντονη παραβατικότητα.Διότι εκτός από το πλαφόν στην Εσ. Αγορά υπάρχει και η παραβατικότητα, τα νούμερα της οποίας σταδιακά αυξάνονται και επεκτείνεται και στην περιφέρεια», τόνισε και αποκάλυψε: «Ο αριθμός των παραβατικών πρατηρίων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ξεπερνά τα 130 κατά τις εκτιμήσεις τόσο της ΟΒΕ όσο και της ΠΟΠΕΚ. Η ΑΑΔΕ έχει ανακοινώσει ότι από πέρυσι έκλεισε 66 πρατήρια.Τα περισσότερα στην Αθήνα».
Επενδύσεις
Πέραν αυτών, ο κ. Αληγιζάκης μίλησε και για την πορεία της ελίν στην αγορά το 2023.
Ανήγγειλε σημαντικές επενδύσεις για την τρέχουσα χρονιά που στοχεύουν:
1. Σε ανάπτυξη νέων πρατηρίων (ήδη έχουν αποκτηθεί 6 πρατήρια στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη).
2. Στη σταδιακή μετατροπή πρατηρίων σε ενεργειακούς σταθμούς – Ανάπτυξη των non-fuel προϊόντων στο δίκτυο.
3. Συνέχιση του προγράμματος συνεργασίας με τη ΔΕΗ για τοποθέτηση φορτιστών σε 30 νέα σημεία.
4. Λειτουργία, μαζί με την BlueGrid, του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού LNG-CNG στο Θριάσιο.
5. Τρία φωτοβολταϊκά πάρκα.
«Παράλληλα, χωρίς να βιαζόμαστε, ερευνούμε τις νέες τεχνολογίες. Όταν οι συνθήκες είναι ώριμες και το τοπίο ξεκαθαρίσει, θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού, χρηματοδοτώντας, ως επί το πλείστον, με ίδια κεφάλαια τις νέες επενδύσεις», τόνισε για να καταλήξει: «Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα λειτουργεί σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες για έλεγχο της παραβατικότητας και όχι σε ενέργειες όπως η συνέχιση του πλαφόν που αποτελεί περιορισμό της επιχειρηματικότητας».


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό