Στο Πεκίνο προσγειώθηκε την Πέμπτη η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας γίνεται ολοένα και πιο έντονος.

Το ταξίδι της Γέλεν σηματοδοτεί το «λιώσιμο των πάγων» στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, η οποία ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών μετά από μήνες εντάσεων.

«Οι δύο πλευρές βασικά συζητούν, προσπαθώντας να βρουν τον στρατηγικό χώρο για να λειτουργήσουν αμφότερες, και αυτό θα είναι πολύ καλό για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Andrew Sheng, διακεκριμένος συνεργάτης Asia Global Institute του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη.

Ανάλυση: Γιατί το ταξίδι της Γέλεν στην Κίνα δεν θα σταματήσει τον «ψυχρό πόλεμο»

Κινεζικό… τάκλιν στις εξαγωγές μετάλλων

Το ταξίδι της Γέλεν έρχεται λίγες μέρες αφότου η Κίνα επέβαλε απότομα περιορισμούς στις εξαγωγές μετάλλων που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην κατασκευή τσιπ κλιμακώνοντας τον τεχνολογικό πόλεμο του Πεκίνου με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πριν αναχωρήσει για την Κίνα η Γέλεν είχε μια «ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση» με τον Xie Feng, τον Κινέζο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Ενώ στο Πεκίνο, η υπουργός Γέλεν θα συζητήσει με αξιωματούχους της Κίνας τη σημασία για τις χώρες μας – ως τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου – να διαχειρίζονται υπεύθυνα τη σχέση μας, να επικοινωνούν απευθείας για τομείς ανησυχίας και να συνεργάζονται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων », δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Οικονομικών.

Σε μια ομιλία της τον Απρίλιο, η Γέλεν είχε τονίσει τη σημασία της δικαιοσύνης στον οικονομικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα.

Περιέγραψε τρεις οικονομικές προτεραιότητες για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας: διασφάλιση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προώθηση της αμοιβαία επωφελούς ανάπτυξης και συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η πολιτική γύρω από το χρέος.

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η επίσκεψη της Γέλεν θα υπογραμμίσει αυτούς τους στόχους.

«Δεν επιδιώκουμε να αποσυνδέσουμε τις οικονομίες μας», είπε ο αξιωματούχος. «Μια πλήρης παύση του εμπορίου και των επενδύσεων θα ήταν αποσταθεροποιητική τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια οικονομία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα