Την πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών στις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing) αμερικανικών επιχειρήσεων ετοιμάζεται να περιορίσει ο Λευκός Οίκος. Αυτό αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη πηγές με γνώση επί του θέματος. Όπως επισημαίνεται μια τέτοια κίνηση θα επιβαρύνει επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Η Microsoft ετοιμάζεται για είσοδο στα server chips

Στην περίπτωση που εφαρμοσθεί η νέα οδηγία, θα πρέπει οι αμερικανικοί πάροχοι υπηρεσιών cloud, όπως η Amazon και η Microsoft, να εξασφαλίζουν την άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες cloud computing οι οποίες χρησιμοποιούν προηγμένους ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης σε πελάτες από την Κίνα.

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν έρχεται κι ενώ Ουάσινγκτον και Πεκίνο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να εξασφαλίσουν πρόσβαση στις εφοδιαστικές αλυσίδες της πιο προηγμένης τεχνολογίας στον κόσμο.

Χθες Δευτέρα, το Πεκίνο ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές μετάλλων τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών προηγμένης τεχνολογίες, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Κίνα της αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Το νομοσχέδιο Chips Act ύψους 53 δισ. δολαρίων επιδιώκει να βάλει τέλος στην εξάρτηση των ΗΠΑ από ημιαγωγούς ξένης προέλευσης, ιδίως αυτούς που χρησιμοποιούνται από το Πεντάγωνο. Τον νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναδιαμορφώσει μια βιομηχανία που θεωρεί ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Ο προτεινόμενος περιορισμός θεωρείται ως μέσο για να κλείσει ένα σημαντικό κενό. Αναλυτές για την εθνική ασφάλεια έχουν προειδοποιήσει ότι οι κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να έχουν παρακάμψει τους ισχύοντες κανόνες ελέγχου των εξαγωγών χρησιμοποιώντας υπηρεσίες cloud.

Οι υπηρεσίες αυτές επιτρέπουν στους πελάτες να αποκτούν ισχυρές υπολογιστικές δυνατότητες χωρίς να αγοράζουν προηγμένο εξοπλισμό -συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών- που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελέγχου, όπως οι ημιαγωγοί A100 της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Nvidia.

«Εάν οποιαδήποτε κινεζική εταιρεία ήθελε πρόσβαση στους Nvidia A100, θα μπορούσε να το κάνει από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών cloud. Αυτό είναι απολύτως νόμιμο», δήλωσε η Έμιλι Γουάινστιν, ερευνήτρια στο Georgetown Center for Security and Emerging Technology.

Το υπουργείο Εμπορίου αναμένεται να ανακοινώσει το νέο μέτρο εντός των προσεχών εβδομάδων στο πλαίσιο της επέκτασης της πολιτικής του για τον έλεγχο των εξαγωγών των ημιαγωγών, μια πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο τον Οκτώβριο. Το υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η απαγόρευση των υπηρεσιών cloud θα είναι η τελευταία σε μια σειρά από αντίποινα μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για τους ημιαγωγούς και άλλες προηγμένες τεχνολογίες.

Ανησυχώντας για την πρόοδο της Κίνας στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και τις στρατιωτικές εφαρμογές τους, η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τις προσπάθειές της για τον περιορισμό της μεταφοράς ημιαγωγώνκαι άλλων προϊόντων και υπηρεσιών σε κινεζικές εταιρείες.

Η Κίνα δεν έμεινε αδρανής και ανέλαβε δράση, απαγορεύοντας μεταξύ άλλων σε ορισμένες επιχειρήσεις να αγοράζουν προϊόντα από τη Micron Technology, τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία ημιαγωγωών για μνήμες μνήμης στις ΗΠΑ.

Από τη μεριά της η Τζάνετ Γέλεν έχει δηλώσει ότι ελπίζει να αποκλιμακωθούν οι σχέσεις, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να διακόψει την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως εξαρτήματα για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων. Στην Κίνα, στο μεταξύ, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Η Γουάινστιν τονίζει ότι ως εναλλακτική λύση στη μαύρη λίστα ορισμένων τύπων ημιαγωγών στις υπηρεσίες cloud, η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να περιορίσει στις αμερικανικές εταιρείες από το να προσφέρουν υπηρεσίες σε χρήστες που συνδέονται με στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας ή υπηρεσίες πληροφοριών στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

Η νέα πολιτική θα διευρύνει την πολιτική ελέγχου των εξαγωγών σε ένα νέο σύνολο εταιρειών πέραν των κατασκευαστών ημιαγωγών και εξοπλισμού. Μεταξύ των αμερικανικών παρόχων υπηρεσιών cloud, η Amazon Web Services και η Azure της Microsoft αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο λόγω της υφιστάμενης παρουσίας τους στην κινεζική αγορά.

Σε ισχύ μέτρα από τον περασμένο Οκτώβριο

Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν παρουσίασε μέτρα για τον περιορισμό των εξαγωγών προηγμένων ημιαγωγών και εξοπλισμού, όμως δεν τα έχει μετατρέψει σε τελικούς κανόνες. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθούν οι τελικοί και αναβαθμισμένοι κανονισμοί, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής των περιορισμών στους ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζονται από την Nvidia και άλλους κατασκευαστές. Ο νέος κανόνας για το υπολογιστικό νέφος θα αποτελέσει μέρος αυτής της προσπάθειας.

Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης, οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να ενοποιήσουν τον κατάλογο του ελεγχόμενου εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών με την Ολλανδία και την Ιαπωνία. Την περασμένη Παρασκευή, η ολλανδική κυβέρνηση δημοσίευσε επίσημους κανόνες που απαιτούν από τις εταιρείες της να ζητούν κυβερνητική άδεια προτού μπορέσουν να πουλήσουν ορισμένους τύπους εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον κανόνα που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ πέρυσι, οι αμερικανικές κατασκευάστριες ημιαγωγών υποχρεούνται να λάβουν άδεια από το υπουργείο Εμπορίου για να εξάγουν ορισμένους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται σε προηγμένους υπολογισμούς τεχνητής νοημοσύνης και υπερυπολογιστές σε σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Εκτός του ελέγχου των εξαγωγών, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και οι βουλευτές εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό των αμερικανικών δραστηριοτήτων των κινεζικών παρόχων υπηρεσιών cloud, όπως η Alibaba και η Tencent.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον