Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν «κατέλαβαν με τη βία» ένα εμπορικό πλοίο σε διεθνή ύδατα του Περσικού Κόλπου την Πέμπτη, το οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο, δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση εναντίον ελληνόκτητου τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρακολουθούσε την κατάσταση και αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω αντίδραση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, διοικητής Τιμ Χόκινς.

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι ήταν ενήμερη για μια απόπειρα κατάληψης από ιρανικές δυνάμεις ενός μικρού δεξαμενόπλοιου με σημαία Τανζανίας, περίπου 59 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της λιμενικής πόλης Νταμάμ της Σαουδικής Αραβίας.

«Το Ιράν αναχαιτίζει τακτικά μικρότερα δεξαμενόπλοια τα οποία υποπτεύεται ότι κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου», πρόσθεσε η εταιρεία σε σημείωμά της.

Τα Στενά του Ορμούζ

Περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εφοδιασμού σε θαλάσσιο αργό πετρέλαιο και πετρελαιοειδή περνά από τα Στενά του Ορμούζ, μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι παρενέβη για να εμποδίσει το Ιράν να καταλάβει δύο εμπορικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, στην τελευταία από μια σειρά επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή από το 2019.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση και έτοιμες να προστατεύσουν τα δικαιώματα ναυσιπλοΐας της νόμιμης θαλάσσιας κυκλοφορίας στα κρίσιμα ύδατα της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Χόκινς.

Κατασχέσεις πλοίων

Το Ιράν δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε δικαστική εντολή να κατασχέσει ένα από τα δεξαμενόπλοια που έπλεαν στα ύδατα του Κόλπου την Τετάρτη, αφού συγκρούστηκε με ιρανικό πλοίο. Επρόκειτο για το ελληνόκτητο πλοίο Richmond Voyager με σημαία Μπαχάμες, το οποίο διαχειριζόταν η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron.

Η Τεχεράνη κατέσχεσε δύο άλλα δεξαμενόπλοια τον Μάιο, μεταξύ των οποίων και το Advantage Sweet με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο είχε ναυλωθεί από τη Chevron.

Από το 2021, «το Ιράν έχει παρενοχλήσει, επιτεθεί ή κατασχέσει σχεδόν 20 εμπορικά πλοία με διεθνή σημαία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».