Να αντιδράσουν προσπαθούν αυτήν την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, βρίσκοντας κάποιες στηρίξεις μετά το χθεσινό sell off, αλλά οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες παραμένουν.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αψιμαχίες πέριξ των 1.280 μονάδων

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο της κοινής ωφέλειας να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 7.257 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,55% στις 15.612 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,53% στις 7.120 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών OSB Group, η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως η Kent Reliance, η Precise Mortgages και η Prestige Finance, είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 27%, αφού ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της θα μειωθούν έως και κατά 180 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, καθώς οι πελάτες ενυπόθηκων δανείων απομακρύνονται από τα προϊόντα υψηλού επιτοκίου.

Τα μηνύματα από τις ΗΠΑ

Τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την αμερικανική οικονομία έχουν ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη νομισματική τους σύσφιξη, με τα βλέμματα σήμερα να είναι στραμμένα στην ανακοίνωση για τις μισθοδοσίες του Ιουνίου στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι τα στοιχεία αυτά θα δείξουν σημάδια συγκράτησης της αύξησης των μισθών, αλλά οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες. Και εάν επιβεβαιώσουν και αυτά την ισχύ της οικονομίας, τότε οι νέες αυξήσεις επιτοκίων θα είναι το βασικό σενάριο για τους επόμενους μήνες.

Στα μάκρο της Ευρώπης τώρα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022. Η πτωτική κίνηση αποδόθηκε κυρίως στην πτώση κατά 13,1% στην παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ακολουθούμενη από μείωση κατά 7% στην παραγωγή ενέργειας. Αντίθετα, η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων βελτιώθηκε κατά 4,9% σε μηνιαία βάση.

Επίσης, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε σε -2,6% τον Ιούνιο, όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση της Halifax. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,1% τον Ιούνιο, με το ποσοστό να μειώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Η μέση τιμή των κατοικιών διαμορφώθηκε στις 285.932 λίρες Αγγλίας.

“Η ετήσια πτώση κατά -2,6% (-7.500 λίρες) είναι η μεγαλύτερη ετήσια μείωση από τον Ιούνιο του 2011… Αυτά τα τελευταία στοιχεία υποδηλώνουν έναν βαθμό σταθερότητας εν όψει της οικονομικής αβεβαιότητας και ο όγκος των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια διατηρήθηκε καλά καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, ιδίως από αγοραστές που αγοράζουν για πρώτη φορά. Παρόλα αυτά, η αγορά κατοικίας παραμένει ευαίσθητη στη μεταβλητότητα του κόστους δανεισμού”, δήλωσε η διευθύντρια της Halifax Mortgages, Kim Kinnaird.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές