Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα έχουν αυξανόμενο μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία της Μόσχας.

Μια εκτίμηση επιπτώσεων που εκπονήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποκάλυψε το Bloomberg σκιαγραφεί τις επιπτώσεις στη Μόσχα λόγω των κυρώσεων του μπλοκ, οι οποίες έχουν περικόψει περίπου 91 δισεκατομμύρια ευρώ (99,1 δισεκατομμύρια δολάρια) εισαγωγών από τη Ρωσία και καλύπτουν 48 δισεκατομμύρια ευρώ εξαγωγών της ΕΕ.

Γιατί τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου εξακολουθούν να πωλούνται στην Αμερική;

Πλήγμα στη βιομηχανική – τεχνολογική ικανότητα της Ρωσίας

Οι κυρώσεις «έχουν υποβαθμίσει σημαντικά τη βιομηχανική και τεχνολογική ικανότητα της Ρωσίας», σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτές οι επιπτώσεις θα ενταθούν περαιτέρω με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα μέτρα έχουν διαρθρωτικό, μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον προϋπολογισμό της Ρωσίας, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, τις ξένες επενδύσεις και τη βιομηχανική και τεχνολογική της βάση».

Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 άτομα και 250 οντότητες μετά τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ξεκινώντας με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και στη συνέχεια με την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Με τα μέτρα που σχεδιάστηκαν για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στα κράτη μέλη, ο αντίκτυπος στην ΕΕ περιορίστηκε, αλλά ήταν «απτός» σε ορισμένους τομείς κυρίως λόγω των αντιμέτρων της Ρωσίας και λόγω του ίδιου του πολέμου και της επακόλουθης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η εκτίμηση σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αναφέρει μερικές «σοβαρές» διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με τις εισαγωγές σε σπάνια ευγενή αέρια όπως το νέον και το ξένον που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ημιαγωγών. Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ ΕΕ και Κίνας που διέρχονται μέσω Ρωσίας μειώθηκαν και η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων ξύλου καθώς και τα ρωσικά αντίμετρα συνέβαλαν σε αυξήσεις τιμών και ορισμένα ζητήματα εφοδιασμού, ειδικά για υλικά όπως κόντρα πλακέ και δρυς.

Οι εξαγωγές της ΕΕ και οι εισαγωγές από τη Ρωσία έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το 2021, με αποτέλεσμα «μια άνευ προηγουμένου αποσύνδεση», αναφέρει η εκτίμηση επιπτώσεων. Αυτό οδήγησε τις βιομηχανίες μεταποίησης που εξαρτώνται από την τεχνολογία να συρρικνωθούν ιδιαίτερα γρήγορα, με τη μεταποίηση υψηλής και μέσης-υψηλής τεχνολογίας να καταγράφει ετήσιες απώλειες της τάξης του 13%.

Ωστόσο, η Μόσχα μπόρεσε να συσσωρεύσει ορισμένα υλικά καθώς και να προμηθευτεί ορισμένα απαγορευμένα αγαθά και άλλες υποκατάστατες τεχνολογίες από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα, το Καζακστάν, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η έκθεση εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τρίτο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας θα δαπανηθεί για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια φέτος. Η ρωσική παραγωγή χάλυβα μειώθηκε κατά 7% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται περαιτέρω πτώση 10% φέτος.

«Πολύ πέρα από τον άμεσο αντίκτυπό τους, οι περιορισμοί των εισαγωγών της ΕΕ διεισδύουν βαθιά στον ιστό της ρωσικής οικονομίας», σύμφωνα με το έγγραφο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή