Μια διαφορετική προσέγγιση της σχέσης με τους επιχειρηματίες στους οποίους επενδύει επιχειρεί να εισαγάγει η Balderton, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, την ώρα που πολλά στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων παραδέχονται ότι ο κακός ύπνος και η κακή διατροφή, καθώς και η παραμέληση της σωματικής άσκησης, μπορούν να οδηγήσουν σε κακή λήψη αποφάσεων.

Την κίνηση της Balderton μιμούνται και άλλοι επενδυτές τεχνολογίας, οι οποίοι πλέον συνειδητοποιούν – όπως αναφέρουν οι Financial Times – ότι η υπερβολική πίεση που ασκούν στους επιχειρηματίες μπορεί να είναι κακή τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους ίδιους τους επιχειρηματίες-ιδρυτές τους.

Fintech: Η Γαλλία προσπαθεί να «κλέψει» την πρωτοκαθεδρία της Βρετανίας

«Αν δεν φροντίσεις να αντιμετωπίσεις το γεγονός ότι καίς το κερί πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα έπρεπε και δεν κάνεις ποτέ τίποτα για να ανακάμψεις, κάποια στιγμή περπατάς στο χείλος του γκρεμού», λέει ο Suranga Chandratillake, στέλεχος της εταιρείας.

Όπως σημειώνει μάλιστα το βρετανικό έντυπο, η τρέχουσα τεχνολογική ύφεση έχει ενισχύσει την ανάγκη για ένα τέτοιο σύστημα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βλέπετε ανθρώπους υπό επιπλέον πίεση αυτή τη στιγμή», προσθέτει.

Οι επενδυτές φιλοδοξούν ότι, προστατεύοντας τους επιχειρηματίες στους οποίους επενδύουν, θα δώσουν τη δυνατότητα για σύναψη περισσότερων και καλύτερων συμφωνιών.

Επιχειρηματίας, όπως αθλητής

Το πρόγραμμα της Balderton έχει ως στόχο να αντιμετωπίζει τους ιδρυτές σαν αθλητές υψηλών επιδόσεων, πλαισιώνοντάς τους με μια ομάδα κλινικών γιατρών για ένα εξαμηνιαίο εξατομικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διατροφή, γυμναστική, ύπνο και ψυχική υγεία. Έχει προσλάβει έναν προπονητή στελεχών και διοργανώνει φόρουμ CEO για να ενθαρρύνει τους συναδέλφους του να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Τα περισσότερα από αυτά πληρώνονται από την Balderton, αν και οι ιδρυτές καλούνται επίσης να συνεισφέρουν για ορισμένες πτυχές.

«Οι ιδρυτές, όπως και οι κορυφαίοι αθλητές, αναμένεται να διαχειριστούν το άγχος και το στρες υπό πίεση μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εξουθένωσης, εξάντλησης και αποτυχίας», λέει ο Simon Marshall, πρώην καθηγητής ψυχολογίας της απόδοσης και ανθεκτικότητας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος συμβούλευσε την Balderton για το πρόγραμμα. «Οι επαγγελματίες αθλητές το πετυχαίνουν αυτό εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό τους να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά το στρες και δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα».

Ο Chandratillake, ο οποίος εντάχθηκε στην Balderton το 2014 μετά από μια «εξαντλητική» δεκαετία λειτουργίας της Blinkx, μιας μηχανής αναζήτησης βίντεο με έδρα το Κέιμπριτζ, παραδέχεται ότι ένα ορισμένο ποσοστό πίεσης και πόνου είναι αναπόφευκτο για τους ιδρυτές.

«Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια έχουν να κάνουν με την απάνθρωπη τρελή επιτάχυνση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα που σου επιτρέπει να αναπτυχθείς σε κλίμακα», λέει. «Ποτέ δεν θα είναι εύκολο, ποτέ δεν θα είναι [ένα ωράριο] 9 με 5. Αλλά το θέμα είναι να αντέξεις 10 ή 20 χρόνια, όχι να καείς σε πέντε».

Η κουλτούρα της εξάντλησης

Πάντως η κουλτούρα της εξάντλησης αποτελεί καθεστώς σε ορισμένους τομείς, όπως σε αυτόν της Τεχνολογίας. Ο Ίλον Μασκ έχει καυχηθεί ότι κοιμάται στο πάτωμα των εργοστασίων της Tesla, καθώς καταπιάνεται με τα καθήκοντα σε διάφορες εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συχνά αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Μασκ είναι «ένας καλός δείκτης του τι σου κάνει το άγχος – επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων», λέει η Ute Stephan, καθηγήτρια επιχειρηματικότητας στο King’s Business School του King’s College του Λονδίνου. «Υπάρχουν ευρείες αποδείξεις ότι μπορείτε να είστε καλύτερος επιχειρηματίας – να είστε πιο παραγωγικός, πιο δημιουργικός και τελικά οι επιχειρήσεις σας θα έχουν καλύτερες επιδόσεις – αν φροντίζετε για την καλή σας κατάσταση».

Η έρευνα του Stephan υποδηλώνει ότι ενώ το άγχος είναι δύσκολο να το αποφύγουν οι επιχειρηματίες, δεν χρειάζεται να προκαλεί προβλήματα υγείας ή να επηρεάζει την απόδοσή τους. Ο ύπνος άνω των επτά ωρών και η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να εντοπίσετε πότε αρχίζετε να εξαντλείστε.

«Η μοναδικότητα της επιχειρηματικότητας είναι ότι έχεις άτομα που είναι προσανατολισμένα στα επιτεύγματα και δεν έχουν όρια», λέει ο Stephan.

Το να είστε λιγότερο περήφανοι για τα επιτεύγματα, το αίσθημα ότι δεν καταφέρνετε τίποτα ή η έλλειψη ενέργειας είναι πρώιμα σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης, προειδοποιεί. «Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι εκμεταλλεύεστε τον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό . Το να φροντίζετε τον εαυτό σας δεν έχει κόστος για την επιχείρηση, ενισχύει την επιχείρηση και την κάνει πιο επιτυχημένη.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή