«Eχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό και να επιτύχουμε τον στόχο μας για 2%», τόνισε Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Provence, ενώ διαμήνυσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα διστάσει να δράσει εάν οι αξιωματούχοι της δουν ταυτόχρονη άνοδο στα εταιρικά κέρδη και στους μισθούς των εργαζομένων.

ΕΚΤ: Κύριοι δυστυχώς… πέσαμε έξω με τον πληθωρισμό

Όπως επισήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ, «ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, υποχωρώντας από διψήφιο αριθμό στις αρχές του φθινοπώρου του 2022 στο μισό από σήμερα, στο 5,5% για τη ζώνη του ευρώ συνολικά τον Ιούνιο». Όπως εξήγησε, αυτό οφείλεται ιδίως στην πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της ενέργειας, και όπως εκτίμησε, και στον αντίκτυπο που είχαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη νομισματική πολιτική της. Πρόσθεσε δε πως οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται επίσης με βραδύτερο ρυθμό αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, πρόκειται να παραμείνει έτσι το 2024 και το 2025.

Όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, η Λαγκάρντ τόνισε πως ήταν σταθερή τα δύο τελευταία τρίμηνα, με πολύ ελαφρά αρνητική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο του 2022 (-0,1%) και μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2023. Εκτίμησε ότι στην ευρωζώνη η ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,9% το 2023, αλλά «θα πρέπει να δούμε μια επιστροφή στη δυνητική ανάπτυξη κατά την περίοδο 2024-25».

Τι θα γίνει με τους μισθούς

Στο κρίσιμο ερώτημα για το εάν μπορούν οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς όπως ζητούν οι εργαζόμενοί τους, η επικεφαλής της ΕΚΤ, τόνισε πως «η πρόσφατη περίοδος υψηλού πληθωρισμού δεν συνοδεύτηκε από μείωση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις – ιδίως όταν η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες ξεπέρασε την προσφορά. Ταυτόχρονα, οι μισθοί έχουν επίσης αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο».

Σύμφωνα με τον Κριστίν Λαγκάρντ, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν οι επιχειρήσεις πρόκειται να μειώσουν λίγο τα περιθώρια κέρδους τους για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των εργαζομένων τους για υψηλότερους μισθούς και για να αποκαταστήσουν μέρος της αγοραστικής τους δύναμης, κάτι που συνέβαινε συνήθως σε προηγούμενα επεισόδια υψηλού πληθωρισμού ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση – στα περιθώρια και στους μισθούς».

Διαμήνυσε δε ότι «μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο, θα τροφοδοτούσε κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη
Διεθνή |

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Μια μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται δικαιολογημένη

Δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας», υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει», είπε το μέλος ου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ