Σε φρούριο, με προηγμένα όπλα, έχει μετατραπεί το Βίλνιους, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, που θα πραγματοποιηθεί μόλις 151 χιλιόμετρα από τη Ρωσία και 32 χιλιόμετρα  από τον συνοριακό φράχτη της Λιθουανίας με τη -σύμμαχο της Ρωσίας- Λευκορωσία, μεταδίδει το Reuters.

Δεκαέξι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει συνολικά περίπου 1.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ, που θα καταφτάσουν στο Βίλνιους για τη σύνοδο, στις 11-12 Ιουλίου. Πολλά κράτη, παρέχουν επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας που στερούνται τα κράτη της Βαλτικής.

«Θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο να έχουμε τον ουρανό μας απροστάτευτο καθώς φτάνουν, ο Μπάιντεν και οι ηγέτες 40 χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.


Οι χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που κάποτε βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Μόσχας,  αλλά από το 2004 είναι μέλη, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξοδεύουν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους τους, στην άμυνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τους  άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Αλλά για την περιοχή με συνολικό πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό δεν αρκεί για να συντηρήσει μεγάλους στρατούς, να επενδύσει στα δικά της μαχητικά αεροσκάφη ή στην προηγμένη αεράμυνα, αναφέρει το Reuters.

Τι όπλα έστειλαν οι χώρες

Η Γερμανία ανέπτυξε 12 εκτοξευτές πυραύλων Patriot, που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ή πολεμικών αεροσκαφών.

Η Ισπανία έφερε ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS, η Γαλλία στέλνει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar. Η Πολωνία και η Γερμανία έστειλαν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων με ελικόπτερα. Άλλοι στέλνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πιθανών χημικών, βιολογικών και πυρηνικών επιθέσεων.

Για τον Ναουσέντα, η συμμαχική προσπάθεια να διασφαλιστεί η αεροπορική ασφάλεια κατά τη σύνοδο των ηγετών σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως μόνιμες αεράμυνες στα κράτη της Βαλτικής.

«Σκεφτόμαστε τι θα συμβεί μετά το τέλος της συνόδου κορυφής και θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους για τη δημιουργία μιας εκ περιτροπής δύναμης για μια μόνιμη εναέρια προστασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα