Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μεγάλων απεργιών, κυρίως, από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, βρίσκονται αυτό το καλοκαίρι οι ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφτούν την Ευρώπη ή να μετακινηθούν μέσα σε αυτή.

Οι εργαζόμενοι στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας την Eurocontrol, που διαχειρίζεται την κυκλοφορία σε όλο τον αεροπορικό χώρο της Γηραιάς Ηπειρου, έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ζητώντας υψηλότερες αποδοχές, καλύτερα ωράρια εργασίας και προσλήψεις νέου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά.

Αεροδρόμια: Καμπανάκι για «καλοκαιρινό χάος» στην Ευρώπη

Διαπραγματεύσεις των συνδικάτων

Οι απειλές αυτές έρχονται εν μέσω του «καύσωνα» στις αερομεταφορές λόγω καλοκαιριού κι έρχονται να προστεθούν σε προειδοποιήσεις για κινητοποιήσεις και από εργαζόμενους σε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αλλά και σε αεροπορικές. Κι αυτοί με τη σειρά τους ζητούν καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας.

Η σημερινή ημέρα, η Δευτέρα, θεωρείται κρίσιμη για τις διαπραγματεύσεις των συνδικάτων, της Eurocontrol και των επίσημων φορέων για το τι θα γίνει στη συνέχεια. Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται σε συνεχείς ρυθμούς, αναμένονται εξελίξεις ακόμη και σήμερα. Στις χώρες που μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από οποιαδήποτε μορφής κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας βρίσκεται και η Ελλάδα λόγω της αυξημένης, αυτή την περίοδο, κίνησης. Επίσης αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από άλλες χώρες και Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία και Ουγγαρία –και ειδικά τα μεγάλα αεροδρόμια Αθήνας, Βαρκελώνης, Βρυξελλών, Λονδίνου, Μασσαλίας και Βουδαπέστης.

Στην περίπτωση που γίνουν τέτοιες μεγάλες απεργίες, κάτι πολύ πιθανό όπως εξελίσσονται οι συνομιλίες, μπορεί να χρειαστεί να ακυρωθούν περισσότερες από 12.500 πτήσεις την ημέρα -σε μια χρονική περίοδο που η κίνηση είναι η πιο αυξημένη όλου του χρόνου λόγω των διακοπών.

Πρόκειται για έως το ένα τρίτο όλων των πτήσεων που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση σε όλη την Ευρώπη. Όπως είπε στους Τάιμς του Λονδίνου πηγή της Eurocontrol που δεν κατονομάζεται, με μια μεγάλη απεργία το καλύτερο σενάριο θα ήταν να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στο 20% με 30% όλων των πτήσεων στην ήπειρο. Το χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ακυρώσεις.

Η σημασία της Eurocontrol

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, ή Eurocontrol, έχει ανακοινώσει ότι σωματείο που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο λεγόμενο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης δικτύου, απειλεί για απεργίες. Η Eurocontrol βρίσκεται σε διάλογο με το σωματείο Union Syndicale Bruxelles για να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία χωρίς να γίνουν απεργίες και αναμένει εξέλιξη σήμερα Δευτέρα. Η Eurocontrol εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει 41 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το κέντρο αυτό επιχειρήσεων διαχειρίζεται την κυκλοφορία των αεροσκαφών κατά μήκος όλων των πολυσύχναστων αεροπορικών διαδρομών της ηπείρου. Συνεργάζεται με αεροδρόμια και εθνικούς φορείς ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας για να συντονίσει τη την κυκλοφορία αυτή και να εξασφαλίσει σταθερή ροή πτήσεων ακόμη και σε περιόδους αιχμής όπως είναι το φετινό καλοκαίρι. Επιβλέπει 10 εκατομμύρια πτήσεις το χρόνο.

Γιατί μπορεί να υπάρχει μεγάλη αναστάτωση

Τυχόν απεργίες στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς δεν επηρεάζουν μόνο τις πτήσεις από και προς τη χώρα στην οποία πραγματοποιούνται, αλλά αναγκάζουν αεροπορικές εταιρείες να εκτρέψουν και διεθνείς πτήσεις ώστε να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της χώρας από όπου θα περνούσαν, οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις. Επειδή τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών βασίζονται σε πολύ αυστηρά ωράρια και προγραμματισμό τα προβλήματα σε μια περιοχή ελέγχου της Eurocontrol μπορεί να εξαπλωθούν πολύ σύντομα και πάνω από άλλες χώρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή