Σε σειρά μέτρων προχώρησε η Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του αμφιλεγόμενου καθεστώτος Golden Visa και της απαγόρευσης νέων αδειών για Airbnb και άλλες βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις διακοπών.

Στην Πορτογαλία έχει ξεκινήσει για τα καλά η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος και καταγράφονται ρεκόρ αφίξεων.

Χρυσή βίζα: Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE), τον Μάιο ο αριθμός επισκεπτών στην χώρα έφτασε στα 1,8 εκατ. (από 1,6 εκατ. το 2022), υψηλότερα και από τα επίπεδα του 2019, ενισχυμένος κυρίως από τις αφίξεις τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Golden Visa και Airbnb στην Πορτογαλία

Όπως ανέδειξε μελέτη της ένωσης τουριστικών ενοικιάσεων ALEP, από τους 10 τουρίστες που επισκέπτονται την Πορτογαλία οι 4 μένουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Το γεγονός αυτό-σε συνδυασμό με το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa- έχει πυροδοτήσει μία πρωτόγνωρη κρίση στέγασης στην χώρα.

Έτσι, για να την αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε σε δύο δραστικά μέτρα:

  • κατάργηση του προγράμματος της Χρυσής Βίζας
  • περιορισμό των χορηγήσεων νέων αδειών για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

H συνοικία Santa Maria Maior είναι μία από τις πιο γραφικές της Λισαβόνας. Με στενά πλακόστρωτα μονοπάτια, μπουγάδες κρεμασμένες από τα παράθυρα και το φως του ήλιου να φωτίζει τα σοκάκια, προσφέρει μια παραδοσιακή εικόνα της ζωής στη Λισαβόνα. Υπάρχει, μόνο, ένα πρόβλημα: της λείπουν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Όπως δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος της ενορίας Miguel Coelho, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλαμβάνουν περισσότερο από το 60% του συνόλου των κατοικιών στη συνοικία  Santa Maria Maior.

Για το λόγο αυτό, εδώ και μερικούς μήνες έχει μπει «κόφτης» στον αριθμό των νέων αδειών που χορηγούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε πλατφόρμες όπως της Airbnb.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή