Η Βρετανία δρομολογεί ένα σχέδιο «ξεκλειδώματος» των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων λιρών, προκειμένου να επενδυθούν σε εταιρείες startups, και με αυτό τον τρόπο να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εν μέσω κριτικής ότι το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται μη ελκυστικό μέρος για την τεχνολογία.

Σε ομιλία του αργά τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ (φωτό) αναμένεται να παρουσιάσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που, όπως εκτιμά, θα ενισχύσουν τις αποδόσεις των συνταξιούχων κατά 1.000 λίρες ετησίως, επιτρέποντάς τους να αποκομίσουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις από τις επενδύσεις σε ιδιωτικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Βρετανία: Το δίλημμα για την ανάπτυξη και η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων

Μεταξύ των μέτρων που εισήγαγε η κυβέρνηση ήταν μια συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων συντάξεων καθορισμένων εισφορών της χώρας για την κατανομή του 5% των περιουσιακών στοιχείων στα κεφάλαιά τους σε μη εισηγμένες μετοχές έως το 2030.

Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει έως και 50 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 57 δισ. ευρώ) επενδύσεων σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, εάν ακολουθήσουν το παράδειγμα όλα τα άλλα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων εισφορών, όπως είπε ο Χαντ.

Εν τω μεταξύ, οι μέσες συντάξεις θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 12% ή 16.000 λίρες με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων εισφορών να δεσμεύονται για πιο αποτελεσματικές επενδύσεις.

Η μεγαλύτερη περιουσία συνταξιοδοτικών ταμείων

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη μεγαλύτερη περιουσία όσον αφορά στα συνταξιοδοτικά της ταμεία στην Ευρώπη, αξίας άνω των 2,5 τρισεκατομμυρίων λιρών.

«Θέλουμε να γίνουμε η επόμενη Silicon Valley στον κόσμο και μια επιστημονική υπερδύναμη, που αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, με τρόπο που να συγκεντρώνει τις δεξιότητες των χρηματοδοτών, των επιχειρηματιών και των επιστημόνων μας για να κάνουμε τη χώρα μας δύναμη για το καλό στον κόσμο, ενώ θα ηγείται στην πορεία για την ασφάλεια στην τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρεται στο απόσπασμα της σχετικής ομιλίας του Χαντ στο Mansion House, το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με το CNBC.

«Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μας, παραδοσιακά τόσο ευκίνητος, έχει τη σωστή αρχιτεκτονική για να παρέχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στους επενδυτές καθώς και κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις, και το καλύτερο ταλέντο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να το κάνει αυτό», θα προσθέσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή