Από τότε που ο στενός ανταγωνιστής της Meta Platforms, το Twitter, αποσύρθηκε από τη δημόσια αγορά από τον Έλον Μασκ πριν από εννέα μήνες, η μετοχική αξία της εταιρείας κοινωνικών μέσων έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για το αφεντικό Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Την Τετάρτη, ξεκίνησε έναν ανταγωνιστή του Twitter, το Threads, προκαλώντας αμέσως την απειλή του Twitter με μήνυση. Με αυτή τη κίνηση ο Ζάκερμπεργκ δεν κάνει καμια χάρη στους μετόχους.

Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη ότι ο πάροχος του Facebook έχει ήδη νικήσει τον πολύ μικρότερο ανταγωνιστή του, από την οικονομική απόδοση. H μετοχή της εταιρείας του Ζάκερμπεργκ έχει υπερτριπλασιαστεί από τις 4 Νοεμβρίου 2022, λίγες μέρες αφότου ο Μασκ έκλεισε την 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία του για το Twitter, ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίησή του στα 750 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συγκρίνεται με αύξηση 40% στην Alphabet και την Apple.

Ο Ζάκερμπεργκ έκανε αλλαγές στο Meta που βοήθησαν. Οι περικοπές κόστους θα αυξήσουν τα περιθώρια EBITDA φέτος στο 50%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Meta θα αυξήσει τα έσοδά της σχεδόν κατά 9% φέτος, μια μεγάλη βελτίωση από την πτώση πέρυσι. Η κερδοφορία πρέπει να εκτιναχθεί κατά 35%.

Ωστόσο, μέρος αυτής της ώθησης της τιμής της μετοχής προέρχεται από τη συγκέντρωση αξίας από το Twitter. Οι ιδιώτες μέτοχοι μπορεί να έχουν μεταναστεύσει στο Meta μόλις το Twitter έγινε ιδιωτικό, για παράδειγμα. Το Facebook και το Instagram της Meta πιθανότατα έχουν κερδίσει διαφημιστές. Και τουλάχιστον σύμφωνα με μια επιστολή από τους δικηγόρους του Twitter την Πέμπτη, η Meta έχει πάρει μερικούς κορυφαίους κωδικοποιητές από την εταιρεία του Μασκ.

Είναι λιγότερο σαφές εάν οι χρήστες του Twitter έχουν μετακινηθεί, αλλά υπό αυτή την έννοια, το Threads μπορεί να βλάψει το Meta περισσότερο παρά να βοηθήσει. Η πλατφόρμα μεταφορτώνεται εύκολα μέσω του Instagram και ενώ ο microblogging ιστότοπος μοιάζει με το Twitter, η επιμέλεια του περιεχομένου του Threads βασίζεται, τουλάχιστον αρχικά, σε χρήστες [που μετοίκησαν] από το Instagram. Οποιοσδήποτε νέος χρήστης στο Threads θα έπρεπε να κάνει πληθώρα αναρτήσεων για να δημιουργήσει την ίδια εμπειρία που λαμβάνει στο Twitter.

Υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν το Threads σε βάρος του Instagram. Ακόμα κι αν τα Threads έθεταν εκτός λειτουργίας το Twitter, αυτή η άσκηση δεν αξίζει όσο 11 Twitter. Και ακόμα κι αν ήταν, ο Ζάκερμπεργκ, του οποίου η καθαρή περιουσία έχει αυξηθεί κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια από το περασμένο φθινόπωρο, έχει ήδη αποκομίσει όφελος.

Η επιχείρηση Meta διαπραγματεύεται με πολλαπλάσιο του EBITDA κατά ένα πέμπτο υψηλότερο από αυτό της Alphabet, παρά το γεγονός ότι η τελευταία επικεντρώνεται στην πιο πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Ζ;aκερμπεργκ μπορεί να είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τον Μασκ. Το να λανσάρεις έναν επιχειρηματικό ανταγωνιστή, ωστόσο, είναι ελάχιστα καλύτερο από έναν αγώνα κατς σε κλουβί.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners