Ώθηση από επιλεγμένες εισηγμένες έλαβαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, κλείνοντας σε θετικά εδάφη, αν και αρκετά χαρτοφυλάκια τήρησαν πιο μετριοπαθή στάση αναμένοντας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα, αλλά και τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου του έτους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,93% στις 34.261 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε  άνοδο 0,67% στις 4.439 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 13.760 μονάδες.

Μικτές τάσεις στα αμερικανικά ομόλογα

Σε επίπεδο τίτλων, η Salesforce αυξήθηκε κατά 3% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις τιμές σε όλους τους τομείς τον Αύγουστο. Κέρδη άνω του 10% σημείωσε και η Activision Blizzard, καθώς ο ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να σταματήσει η εξαγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών από τη Microsoft. Η απόφαση σήμαινε ότι οι δύο εταιρείες βρίσκονταν πιο κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας τους.

Ο πληθωρισμός

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτής της εβδομάδας αποκτούν μεγάλη σημασία, μετά και τη διακοπή των αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Η ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή αναμένεται την Τετάρτη, ενώ ακολουθεί ο δείκτης τιμών παραγωγού – ένα μέτρο των πιέσεων στις τιμές χονδρικής – την Πέμπτη.

Οι επενδυτές έχουν προβλέψει άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας (25 μ.β.) στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 25-26 Ιουλίου. Αλλά δεν μπορούν να εκτιμήσουν ακόμη τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αφού τα συνεχιζόμενα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν ανησυχίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιστρέψουν στην πολιτική της ταχείας αύξησης των επιτοκίων.

«Η παύση, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε, είναι για να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες», σχολίασε ο Dan Greenhaus της Solus Alternative Asset Management στο CNBC. «Μία ακόμη αύξηση ή δύο ακόμη αυξήσεις είναι πολύ λιγότερο σημαντική από το πότε, τελικά, θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για το τοπίο των κινδύνων στις αγορές», πρόσθεσε.

Πάντως, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Η Mary Daly, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings ότι «είναι πιθανό να χρειαστούμε μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street