Πανευρωπαϊκό φαινόμενο αποτελεί η ακρίβεια που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι καταναλωτές σε αρκετές χώρες Ευρώπης αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές, περιορίζοντας αναγκαστικά τις δαπάνες τους ακόμη και σε είδη τροφίμων.

Κάτι που αποτυπώνεται όλο και πιο έντονα στην πορεία της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ, όπου ο όγκος πωλήσεων αρχίζει και παίρνει την… κατιούσα.

Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές στην Ευρώπη;

Οι τιμές των τροφίμων σε Ευρώπη και Ελλάδα έχουν «χτυπήσει κόκκινο» και οι πολίτες δυσκολεύονται να γεμίσουν το καλάθι με τα βασικά σε καθημερινή βάση

Η απάντηση της Ελλάδας στην ακρίβεια

Στην ακρίβεια η Ελλάδα απαντά με το Market Pass. Η χορήγηση της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών παρατείνεται για τρεις μήνες – έως τον Οκτώβριο του 2023.

Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Θα κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Και η Ιταλία

Η Ιταλία αντέγραψε το μέτρο της ελληνικής κυβέρνησης, το Market Pass, καθώς η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την «κάρτα τροφίμων» για 1.300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

«Επενδύσαμε 500 εκατ. ευρώ για να βοηθήσουμε τις οικογένειες και θα είναι διαθέσιμη στα γραφεία των Ιταλικών Ταχυδρομείων η κάρτα “Αφιερωμένη σε Εσένα”», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της.

«Με την κάρτα αυτή, τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν στην διάθεσή τους περίπου 400 ευρώ άπαξ. Ποσό που θα μπορούν να ξοδέψουν σε εμπορικά καταστήματα τα οποία πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, αλλά θα έχει και ευρύτερη αξία, χάρη στις εκπτώσεις που η κυβέρνησή μας πέτυχε από τα σουπερμάρκετ, διότι όλη η παραγωγική αλυσίδα έδωσε την συμβολή της», πρόσθεσε η Μελόνι για το «ιταλικό Market Pass».

«Παράλληλα  το υπουργείο τροφικής κυριαρχίας διέθεσε άλλα 120 εκατ. ευρώ, μαζί με σειρά συνδέσμων του τριτογενούς τομέα, για να δοθεί περαιτέρω στήριξη, με τρόφιμα, στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες», κατέληξε η πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Ισπανία

Με βασικό όπλο την κατάργηση του ΦΠΑ πορεύεται η Ισπανία στη μάχη κατά της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση στην χώρα της Ιβηρικής ανακοίνωσε πως παρατείνει για άλλους έξι μήνες την κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα βασικά προϊόντα διατροφής λόγω του ισχυρού πληθωρισμού τροφίμων.

Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο ανέφερε ότι «η κατάργηση του ΦΠΑ σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, τα φρούτα και τα λαχανικά θα παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023».

Η παράταση αυτή, που έχει σκοπό να υποστηρίξει την αγοραστική δύναμη των Ισπανών, που έχει μειωθεί λόγω των οικονομικών συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, θα αφορά επίσης τη μείωση του ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι και στα ζυμαρικά, διευκρίνισε η Καλβίνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή