Ήπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να «μιμούνται» επί της ουσίας το θετικό κλίμα στη Wall Street, καθώς αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, η οποία θα επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,28% στις 7.303 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,19% στις 15.819 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,23% στις 7.236 μονάδες.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο θα μειωθεί ελαφρώς στο 5%, από 5,3% τον Μάιο, βάσει δημοσκόπησης του Reuters. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού, μαζί με τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού την Πέμπτη, θα δώσουν ενδείξεις για την πορεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς την αύξηση των επιτοκίων.

Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη, ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, διακόπτοντας τη σταθερή πτώση από την αρχή του έτους. Παράλληλα, οι ισπανικές τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,9% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.

Την ίδια ώρα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα από τη συμπίεση του υψηλότερου κόστους δανεισμού και του αυξανόμενου κόστους ζωής. Στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται σε ασφαλέστερη θέση από ό,τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με χαμηλότερο ποσοστό του εισοδήματος των νοικοκυριών να δαπανάται για πληρωμές στεγαστικών δανείων και χαμηλότερο ποσοστό των δαπανών των επιχειρήσεων να χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

«Οι υψηλότερες πληρωμές τόκων για δάνεια σημαίνουν ότι ορισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καταβάλουν τις πληρωμές τους. Αυτό αυξάνει τους κινδύνους ότι οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες απώλειες», δήλωσε η Τράπεζα.

«Ωστόσο, οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανθεκτικές και είναι αρκετά ισχυρές ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλότερων επιτοκίων. Σύμφωνα με τους κανόνες μας, διαθέτουν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα για την απορρόφηση ζημιών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές