Πτωτικά κινούνται σήμερα Τετάρτη οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και δείχνουν μείωση των τιμών ταχύτερα από το προβλεπόμενο καθησυχάζουν τις ανησυχίες αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις και ενισχύουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κορύφωση στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πλέον ορατή.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας μειώθηκε στο 2,5% και το ελληνικού τίτλου αντίστοιχης διάρκειας στο 3,99%, με το spread να διαμορφώνεται στις 139 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3% από 4% τον Μάιο, κι έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 3,1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δύο και πλέον ετών. Ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε επίσης.

Τα επιτόκια

«Η έκθεση είναι μια πολύ, πολύ ισχυρή αναφορά για το αφήγημα ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να επιστρέψει σε πιο άνετα επίπεδα τα επόμενα τρίμηνα», σχολίασε ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Odier.

«Πρέπει να δούμε τις ΗΠΑ ως τον κύριο δείκτη του τι θα συμβεί στην Ευρώπη – δεν υπάρχει λόγος για ευρωπαϊκή εξαίρεση εδώ, αν και μπορεί να υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο» πρόσθεσε.

Μετά τη δημοσιοποίηση των δεδομένων των ΗΠΑ, οι traders περιόρισαν τα στοιχήματά τους για το πού θα φτάσουν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια ESTR της ΕΚΤ Δεκεμβρίου 2023 μειώθηκαν σε περίπου 3,89% μετά τα στοιχεία από περίπου 3,92%, υποδηλώνοντας επιτόκιο καταθέσεων κάτω του 4% μέχρι το τέλος του έτους. Το επιτόκιο καταθέσεων είναι σήμερα 3,5%.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν επίσης, η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 7 μ.β. στο 3,91%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές