Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα κόντρα της ΕΥ της Κίνας με τους παγκόσμιους κολοσσούς IT μετά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας στη χώρα που απαιτεί τη διατήρηση περισσότερων δεδομένων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

Η διαμάχη εκδηλώνεται με την άρνηση πληρωμής τελών ενός έτους, με την ΕΥ που δραστηριοποιείται στη χώρα να αρνείται να πληρώσει τέλη που της αναλογούν στις άλλες 3 εταιρείες που συναποτελούν τις λεγόμενες Big Four για χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, επικαλούμενη ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλήρως στην Κίνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT.

Οι μεγάλες εταιρείες συμβούλων στο στόχαστρο

Η διαμάχη εξελίσσεται στη σκιά των νέων αυστηρών κανονισμών που επιβάλλει το Πεκίνο, απαιτώντας τη διατήρηση περισσότερων δεδομένων που θεωρούνται σημαντικά για την εθνική ασφάλεια εντός της χώρας, ωθώντας ορισμένες δυτικές εταιρείες να επανεξετάσουν την δραστηριοποίησή τους στην Κίνα.

Η επέκταση στην Κίνα αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα για τις πολυεθνικές συστημάτων πληροφορικής και συμβουλευτικής, αλλά τους τελευταίους μήνες οι αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο στον κλάδο. Τον Μάιο, οι ρυθμιστικές αρχές ενημέρωσαν τις εταιρείες ότι έπρεπε να ελέγξουν την ικανότητα των υπηρεσιών τους «να προστατεύουν την ασφάλεια των πληροφοριών» και να «ενισχύουν τους ελέγχους των ευαίσθητων πληροφοριών».

«Η ευρύτερη Κίνα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει λιγότερα από τα αναμενόμενα τεχνολογικά μέσα [που διαθέτει ο κλάδος], δεδομένου ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον έχει αλλάξει», δήλωσε πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.

Η ΕΥ στην Κίνα

Η διαμάχη υπογραμμίζει την κρίση στη σχέση της ΕΥ με τις  ημι-ανεξάρτητες εταιρείες μέλη της σε όλον τον κόσμο.

Σε αντίθεση με μια τυπική πολυεθνική εταιρεία, η EY είναι ένα δίκτυο τοπικών συνεργασιών, που συνδέονται μέσω μιας παγκόσμιας οντότητας που διαχειρίζεται την επωνυμία και κοινές υπηρεσίες όπως η πληροφορική και ο ποιοτικός έλεγχος.

Οι εταιρείες-μέλη πληρώνουν μια αποκαλούμενη αξιολόγηση κάθε χρόνο για να είναι μέρος του παγκόσμιου δικτύου της EY, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό των εσόδων τους.

Επιπλέον, ισχύουν χρεώσεις για υπηρεσίες που παρέχονται κεντρικά, συμπεριλαμβανομένης της πληροφορικής, που πέρυσι αντιπροσώπευαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περισσότερα από τα μισά έσοδα της παγκόσμιας ΕΥ.

Σε δήλωσή της στους Financial Times, η EY ανέφερε ότι η ευρύτερη επιχείρηση της Κίνας «είναι πολύτιμο μέρος του δικτύου της EY και μια εταιρεία μέλος σε καλή κατάσταση [που] πληρώνει τις απαιτούμενες αξιολογήσεις κανονικά», χωρίς να αναφερθεί στα τέλη παροχής υπηρεσιών. η

Ο μεγαλύτερος βραχίονας της EY για την Κίνα – που περιλαμβάνει επίσης το Χονγκ Κονγκ, τη Μογγολία και την Ταϊβάν – απασχολεί 22.000 άτομα, σχεδόν το 6% του παγκόσμιου προσωπικού της εταιρείας. Ενώ η EY δεν αναλύει τα έσοδά της, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αντιπροσώπευε 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 16%, των παγκόσμιων εσόδων της το οικονομικό έτος 2022

Η EY θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη παγκοσμίως από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες (οι άλλες τρεις είναι oi PwC, Deloitte and KPMG), με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπέρασε τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος έως τον Ιούνιο του 2022, από τα παγκόσμια έσοδα 45,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους λογαριασμούς της μητρικής εταιρείας.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτό το έτος, η μεγαλύτερη επιχείρηση της EY στην Κίνα αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε μια κίνηση των παγκόσμιων ηγετών της EY να αποσυνδεθούν από την εταιρεία συμβούλων της, ένα σχέδιο που τελικά απορρίφθηκε από τους ηγέτες των επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες-μέλη αμφισβητούν την κλίμακα των πληρωμών προς τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία ή αμφισβητούν την αξία για τα χρήματα τους.

Η Kelly Grier, η οποία ηγήθηκε της αμερικανικής επιχείρησης για τέσσερα χρόνια έως το 2022, αποχώρησε αφού έχασε έναν αγώνα εξουσίας με την παγκόσμια CEO Carmine Di Sibio σχετικά με το πόση επιρροή πρέπει να ασκήσει η αμερικανική εταιρεία στο δίκτυο και πόσα πρέπει να πληρώσει, σύμφωνα με τους FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής