Για τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα, η γεωπολιτική έχει μεγαλύτερη επιρροή από τους νέους κινεζικούς νόμους, σύμφωνα με αναλυτές. Η εθνική ασφάλεια αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τη χώρα. Δύο νέοι νόμοι, ο ένας για την κατασκοπεία και ο άλλος για τις εξωτερικές σχέσεις, τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιουλίου και εμπεριέχουν φράσεις όπως «κρατικά μυστικά» που μπορούν να ερμηνευθούν διαφορετικά από τις τοπικές και κεντρικές αρχές.

Στις ανησυχίες όσων σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα προστίθενται τα νέα νωρίτερα φέτος για τρεις επιδρομές σε διεθνείς εταιρείες συμβούλων με ελάχιστη δημόσια εξήγηση.

Με αυστηρά νομικούς όρους, ωστόσο, οι ίδιες οι νομοθετικές αλλαγές δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για τις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα, δήλωσε ο Τζέρεμι Ντάουμ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai της Νομικής Σχολής του Yale.

Αντίθετα, είπε, «το τρέχον κλίμα διεθνών σχέσεων και οι ανταγωνιστικές πολιτικές πιέσεις μπορεί να κάνουν ορισμένες επιχειρήσεις να επαναξιολογήσουν την ανάλυση κόστους-οφέλους αποδεχόμενοι τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα».

Η υπερδύναμη που φλερτάρει με τον αρνητικό πληθωρισμό 

Οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Όπως υπογραμμίζει το CNBC σε εκτενή του ανάλυση, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

«Το τρέχον περιβάλλον προσφέρεται για περισσότερες περιπτώσεις όπου μια ρυθμιστική αρχή ή κάποιος στην κυβέρνηση στην Κίνα μπορεί να επιλέξει να λάβει μέτρα που δεν είναι διαφανή. Αυτό δημιουργεί κίνδυνο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις», σχολίασε ο Michael House, συνεργάτης της Perkins Coie.

«Και όταν δεν υπάρχει πραγματική ευκαιρία για τις δύο κυβερνήσεις να μιλήσουν για τον λόγο αυτής της ενέργειας ή σε κυβερνητικό επίπεδο προσπαθούν να διαβάσουν καλύτερα τα κίνητρα αυτών των ειδών ενεργειών, αυτό γίνεται τότε επιζήμιο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις όταν αυτό το είδος ευκαιρία δεν υπάρχει», συμπλήρωσε ο House.

Όσον αφορά τις βιομηχανίες, επεσήμανε, η προηγμένη τεχνολογία και οι δεσμοί της με τον στρατό ανησυχούν τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ άλλοι τομείς διατρέχουν λιγότερους κινδύνους.

Γέλεν: Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος για να ακμάσουν ΗΠΑ και Κίνα

Οι νέοι νόμοι

Ο νέος νόμος περί κατασκοπείας επεκτείνει τον ορισμό των «πράξεων κατασκοπείας» για να συμπεριλάβει την «επιδίωξη ευθυγράμμισης με μια κατασκοπευτική οργάνωση» και απόπειρες παράνομης απόκτησης δεδομένων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με μια αγγλική μετάφραση στο China Law Translate, έναν ιστότοπο που ίδρυσε η Daum .

Ο νόμος καλεί επίσης «όλα τα επίπεδα» της κυβέρνησης στην Κίνα να εκπαιδεύσουν και να διαχειριστούν τις σχετικές προφυλάξεις ασφαλείας, σύμφωνα με τη μετάφραση.

Η μετάφραση του νόμου περί εξωτερικών σχέσεων στον ιστότοπο σημειώνει ότι οι ξένοι οργανισμοί στην Κίνα «δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας, να βλάψουν το κοινωνικό δημόσιο συμφέρον ή να υπονομεύσουν την κοινωνική δημόσια τάξη».

Εταιρική αποσύνδεση

Σύμφωνα πάντα με το CNBC, η αβεβαιότητα έγκειται στην εφαρμογή. Τα νέα για τους νόμους ήρθαν καθώς αναφορές για κινεζικές έρευνες σε ξένες εταιρείες έγιναν πρωτοσέλιδα από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.

Οι κινεζικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο γραφείο της αμερικανικής εταιρείας Mintz Group στο Πεκίνο, επισκέφθηκαν το γραφείο της αμερικανικής συμβουλευτικής Bain & Company στη Σαγκάη και διερεύνησαν τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία Capvision Partners . Δεν είναι σαφές πόσο εκτεταμένες ήταν οι έρευνες ή τι ακριβώς ώθησε τις έρευνες παρά τη γενική σχέση με την εθνική ασφάλεια. Έκτοτε δεν έχουν προκύψει άλλες αναφορές για παρόμοιες επιδρομές σε μεγάλες ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, η ασάφεια παραμένει παράγοντας ανησυχίας για τις επιχειρήσεις.

Η κινεζική προσέγγιση [για την εθνική ασφάλεια] είναι πιο αμυντική και εσωτερική, ενώ οι αντιλήψεις των ΗΠΑ είναι πολύ παγκόσμιες.

Ο Μάικλ Χαρτ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, είπε ότι αναφέρθηκε στις εταιρικές επιδρομές στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους.

«Μία από τις δικαιολογίες που ακούμε συνήθως, είναι ότι εφόσον δεν κάνετε κάτι παράνομο, δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα», είπε ο Χαρτ. «Αλλά δεν είναι σαφές για εμάς τι έκαναν αυτές οι εταιρείες που θεωρήθηκε παράνομο. Συνεχίζουμε να ζητάμε περισσότερη διαφάνεια».

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο έλεγχο από την πλευρά των ΗΠΑ. Μια αντιπροσωπεία επιτροπής της Βουλής συζήτησε τις κινεζικές κινεζικές δραστηριότητες στη συνάντησή της με στελέχη υψηλού προφίλ αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης στην Καλιφόρνια τον Απρίλιο.

Εθνική ασφάλεια

Ο όρος εθνική ασφάλεια αναφέρεται όλο και περισσότερο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Κίνας σε νέους περιορισμούς για τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Για τις επιχειρήσεις στην Κίνα, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τα πάντα, από τα τρόφιμα μέχρι την ενέργεια έχουν μια οπτική γωνία ασφαλείας, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Jens Eskelund, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα.

«Αυτό νομίζω ότι δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τα ακριβή όρια μεταξύ αυτού που εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ασφάλειας και αυτού μέσω του οποίου μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κανονικές επιχειρήσεις».

Οι πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές παίζουν επίσης ρόλο.

«Η κινεζική προσέγγιση [για την εθνική ασφάλεια] είναι πιο αμυντική και εσωτερική, ενώ οι αντιλήψεις των ΗΠΑ είναι πολύ παγκόσμιες», δήλωσε ο Alex Liang, συνεργάτης της Anjie & Broad στο Πεκίνο.

«Για παράδειγμα, η Κίνα επικεντρώνεται γενικά στο αν διαρρέουν ευαίσθητες πληροφορίες πέρα ​​από τα σύνορα, ενώ οι ΗΠΑ συνήθως εστιάζουν στο αν οι σύμμαχοί τους παρέχουν τεχνολογία στους αντιπάλους της και σε ορισμένα έθνη-στόχους», είπε.

Ο ρόλος του δικαίου και του δικαστικού συστήματος έχουν επίσης θεμελιωδώς διαφορετικά καθεστώτα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Το Πεκίνο προσπαθεί να οικοδομήσει το νομικό του σύστημα τα τελευταία χρόνια, αλλά η κυβέρνηση κυβερνάται από ένα κόμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή