Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 12 Ιουλίου (ώρα Δυτικής Ακτής ΗΠΑ, δηλαδή 10 το πρωί της Πέμπτης στην Ελλάδα) εκπνέει η προθεσμία για την εξεύρεση λύσης στην «υπαρξιακή» διένεξη του μεγαλύτερου αμερικανικού Σωματείου ηθοποιών SAG-AFTRA με την Ένωση Κινηματογραφικών και Τηλεοπτικών Παραγωγών (AMPTP) για την χρήση της περιβόητης τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ. Οι ηθοποιοί απειλούν να κατέβουν σε απεργία – που θα διαρκέσει τουλάχιστον 15 μέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις – ενώνοντας τη φωνή τους με εκείνη των σεναριογράφων (Writers Guild of America), που απεργούν ήδη από τις 2 Μαΐου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην πρώτη γραμμή των εξεγερθέντων ηθοποιών (και ήδη στο πλευρό των σεναριογράφων στις πικετοφορίες) βρίσκεται η αειθαλής Τζέιν Φόντα, μισό αιώνα μετά τη διάσημη δράση της κατά του πολέμου του Βιετνάμ – πάταγο έκαναν οι φωτογραφίες της με τους Βιετκόνγκ στο βομβαρδισμένο από τους συμπατριώτες της Ανόι, ταξίδι το οποίο αργότερα αποκήρυξε.

Ψηφιακοί σωσίες και ψεύτικα τρέιλερ: Γιατί οι ηθοποιοί φοβούνται την ΑΙ

Οι SAG-AFTRA και AMPTO (ηθοποιοί και παραγωγοί δηλαδή) προς το παρόν τηρούν σιγήν ιχθύος καθώς «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη». Αν οι συνομιλίες δεν καρποφορήσουν θα είναι η πρώτη φορά από το 1960 που τα συνδικάτα και των ηθοποιών και των σεναριογράφων θα κατεβούν σε κοινές κινητοποιήσεις στο Χόλιγουντ – τότε επικεφαλής των συνδικαλιστών ηθοποιών ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόναλντ Ρέιγκαν.

Το εξίσου επιδραστικό συνδικάτο των σκηνοθετών (Directors Guild of America) έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τους παραγωγούς και δεν θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Στον «αέρα» πολλές παραγωγές

Δεκάδες τηλεοπτικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων οι Stranger Things, Billions και Marvel’s Blade, έχουν ήδη ανασταλεί το τελευταίο δίμηνο που απεργούν οι σεναριογράφοι. «Αν κατέβουν και οι ηθοποιοί σε απεργία θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις και οι μεταδόσεις κάποιων σειρών ίσως διακοπούν οριστικά την επόμενη τηλεοπτική σεζόν», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC News στο Λος Άντζελες Ρίγκαν Μόρις.

«Κάποιες διεθνείς παραγωγές θα συνεχιστούν, αλλά θα είναι περιορισμένες επειδή η SAG-AFTRA εκπροσωπεί περισσότερους από 160.000 καλλιτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τη βρετανίδα σεναριογράφο και ηθοποιό Φοίβη Γουόλερ-Μπριτζ, που αναφέρθηκε στην απεργία κατά την πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του Ιντιάνα Τζόουνς στο Λονδίνο», σημειώνει η ανταποκρίτρια του BBC.

«Εύχομαι ειλικρινά να τα καταφέρουμε. Οι συγγραφείς είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στον κλάδο της έβδομης τέχνης», δήλωσε στο βρετανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης η Γουόλερ-Μπριτζ.

«Δίκαιη αναδιανομή τώρα»

Ποιο είναι όμως το αίτημα των καλλιτεχνών και συγγραφέων της κορυφαίας βιομηχανίας του θεάματος στον κόσμο; Η αναδιανομή του πλούτου της. Η καλύτερη διανομή των κολοσσιαίων εισπράξεων που καρπώνονται κατά κανόνα τα διοικητικά στελέχη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής την ώρα που πολλοί ηθοποιοί και σεναριογράφοι όχι απλώς αδικούνται αλλά αδυνατούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Σημειωτέον ότι η Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) είναι μια Ένωση γιγαντιαίων ομίλων παραγωγής, όπως η Netflix, η Disney, η Amazon και η Apple.

Οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς πληρώνονται ως επί το πλείστον από τις συνδρομές των δικτύων καλωδιακής τηλεόρασης. Η αέναη αναζήτηση νέων συνδρομητών είναι όμως ένα «μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, όταν κάποιοι αμείβονται με τεράστιους μισθούς και άλλοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν», σημειώνουν τα Σωματεία των κινητοποιηθέντων.

«Σκέτη εκμετάλλευση το streaming»

Το ελάττωμα του όλου συστήματος είναι το περιβόητο streaming. Οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς εισπράττουν ελάχιστα ή και τίποτα όταν κάποιος παρακολουθεί ένα δίκτυο από μια υπηρεσία streaming, το κόστος της οποίας είναι κατά κανόνα πολύ μικρότερο από μια συνδρομή σε τηλεοπτικό δίκτυο.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών δεν είναι ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι τα εμπόδια για μια συναινετική συμφωνία και αν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τώρα και οδεύουμε προς μια λύση», γράφει η ανταποκρίτρια του BBC. Τα μέλη του Σωματείου των ηθοποιών ψήφισαν πάντως με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απεργίας εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Αν μπορούσαν να μας αντικαταστήσουν, θα το είχαν κάνει εδώ από πολλά χρόνια», είπε ο συγγραφέας και ηθοποιός Άνταμ Κόνβερ, κατά τη διάρκεια πικετοφορίας έξω από το Netflix. «Είναι σαφές ότι θέλουν να μας αντικαταστήσουν με τα ριάλιτι ή με τα αστέρια του YouTube. Λοιπόν, τους λέμε ευθέως ότι μπορούν να δοκιμάσουν», προειδοποίησε έμπλεος οργής ο Κόνβερ, προσθέτοντας ότι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε κάθε σπίτι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες αν κατέβουν σε απεργία και οι ηθοποιοί.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανοίγουν την τηλεόραση για να παρακολουθήσουν εκπομπές σαν τα Stranger Things και τα αθλητικά», θύμισε ο Άνταμ Κόνβερ.

Η «υπαρξιακή» απειλή της ΑΙ

Δεν είναι μόνο οι καλύτερες αμοιβές και το δικαιότερο μοίρασμα του πλούτου που ζητούν από τα στούντιο οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί. Είναι και η ορθολογικότερη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στις παραγωγές. Διότι, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, η ΑΙ συνιστά «υπαρξιακή απειλή» γι’ αυτούς. Οι ηθοποιοί, για παράδειγμα, σημειώνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να «αναστήσει» παλαιούς πρωταγωνιστές που έχουν φύγει πριν από δεκαετίες από τη ζωή και να τους μετατρέψει σε «αστέρες του αύριο», αφού ένας υπολογιστής θα αρκούσε για να τους ξαναδώσει σάρκα και οστά και ασφαλώς τη γνώριμη σε όλους φωνή τους.

«Για πολλούς εργαζόμενους στον κόσμο του θεάματος είναι ζοφερή η σκέψη ότι θα δημιουργηθεί κάποτε μια ταινία αποκλειστικά και μόνο από υπολογιστές, δίχως δηλαδή τη συμμετοχή συγγραφέων σεναρίου, ηθοποιών ή συνεργείου κάμερας και ήχου», μεταδίδει το BBC από τη Μέκκα του κινηματογράφου.

Η αλληλεγγύη αιφνιδιάζει

Η επιδραστική μουσικός Κιμ Γκόρντον, ιδρυτικό μέλος και μπασίστα του συγκροτήματος Sonic Youth που έχει συνεργαστεί σε πολλές παραγωγές του Χόλιγουντ και είναι ως εκ τούτου μέλος του Σωματείου των Ηθοποιών (Screen Actors Guild), είπε ότι δεν θα σκεφτόταν ποτέ να επιτρέψει μια «έκδοση» του εαυτού της μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

«Είναι όμως σημαντικό να ανησυχούμε ότι κάτι τέτοια μπορούν να συμβούν, αν και πιστεύω ότι η ΑΙ δεν θα καταφέρει ποτέ να αντικαταστήσει τη δημιουργικότητα του ανθρώπου», τόνισε η Κιμ Γκόρντον ενώ συμμετείχε στην πικετοφορία των συγγραφέων έξω από τις εγκαταστάσεις του Netflix στο Λος Άντζελες.

Το BBC News θεωρεί ότι το Χόλιγουντ στο σύνολό του αιφνιδιάστηκε από το γεγονός ότι πολλοί από τους πασίγνωστους (και πάμπλουτους) «πρωταγωνιστικούς ηθοποιούς» υπέγραψαν και έστειλαν στο σωματείο τους επιστολή με την οποία υποστηρίζουν μια απεργία «εάν δεν οι διαπραγματεύσεις με τα στούντιο δεν καταλήξουν σε ένα νέο, τελείως διαφορετικό συμβόλαιο».

Η γνωστή και μη εξαιρετέα «αντάρτισσα» Τζέιν Φόντα δεν παλεύει μόνη της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή