Ξεχωριστές έρευνες έχουν ξεκινήσει οι ρυθμιστικές αρχές του Καναδά για τις Nike Canada και Dynasty Gold, προκειμένου να διαπιστώσουν αν χρησιμοποίησαν ή επωφελήθηκαν από την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Κίνα: Μπλόκο σε υποκαταστήματα της Zara στη Γαλλία λόγω Ουιγούρων

Η έναρξη των ερευνών έρχεται έπειτα από αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών σχετικά με τις υπερπόντιες δραστηριότητες 13 καναδικών εταιρειών, τις οποίες υπέβαλε ένας συνασπισμός 28 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τον περυσινό Ιούνιο.

Πέρυσι, με έκθεσή του ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επισημάνει ότι η μεταχείριση των Ουιγούρων -μιας κυρίως μουσουλμανικής εθνοτικής μειονότητας που αριθμεί περίπου 10 εκατομμύρια άτομα στη Σιντζιάνγκ στα δυτικά της ασιατικής χώρας- από την Κίνα μπορεί να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Από τη μεριά του, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας σε βάρος των Ουιγούρων, θέση που επανέλαβε η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα σε ανακοίνωσή της χθες Τρίτη, στην οποία πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων όλων των εθνοτικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ προστατεύονται.

Η πρώτη καταγγελία στον Καναδά

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα από τότε που εγκαινιάσθηκε ο μηχανισμός καταγγελιών στις αρχές του 2021. Καμία άλλη καναδική υπηρεσία δεν έχει ξεκινήσει στο παρελθόν έρευνες τέτοιου είδους.

Οι καταγγελίες κατά των άλλων 11 εταιρειών βρίσκονται υπό αξιολόγηση και τα πορίσματα αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαμεσολαβητή για την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα του Καναδά (CORE).

Η Nike Canada και η Dynasty Gold φέρονται να έχουν ή να είχαν αλυσίδες εφοδιασμού ή επιχειρήσεις στην Κίνα, οι οποίες εντοπίστηκαν να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων, αναφέρει ο διαμεσολαβητής στην ανακοίνωσή του.

Η Dynasty Gold σε απάντηση που έστειλε μέσω μέιλ, υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί είναι «εντελώς αβάσιμοι», ενώ η Nike Canada δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

«Δεν έχω προδικάσει το αποτέλεσμα των ερευνών. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα και θα δημοσιεύσουμε τις τελικές εκθέσεις με τις συστάσεις μου», ανέφερε στη δήλωσή της η διαμεσολαβητής Σέρι Μεϊερχόφερ, προσθέτοντας ότι ο εποπτικός φορέας είναι προβληματισμένος με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αυτές επέλεξαν να απαντήσουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η δράση του CORE

Ο CORE ξεκίνησε το 2017 να παρακολουθεί και να διερευνά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κυρίως από καναδικές εταιρείες ένδυσης, εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου με δραστηριότητες στο εξωτερικό. Δεν έχει νομικές εξουσίες για την άσκηση ποινικής δίωξης και εάν οι εταιρείες κριθούν ένοχες, δύναται να παραπέμψει τα ευρήματα σε κοινοβουλευτική επιτροπή για περαιτέρω ενέργειες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, αρκετές μεγάλες αμερικανικές και καναδικές πολυεθνικές εταιρείες έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων είτε άμεσα είτε στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Νωρίτερα φέτος, το Reuters ανέφερε ότι μια διακομματική ομάδα αμερικανών βουλευτών κάλεσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να σταματήσει την αρχική δημόσια προσφορά της κινεζικής εταιρείας ενδυμάτων Shein μέχρι να διαπιστώσει ότι δεν κάνει χρήση της καταναγκαστικής εργασίας.

Η αρχική ετυμηγορία για τη Nike περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις σχέσεις με κινεζικές εταιρείες οι οποίες έχουν εντοπιστεί να χρησιμοποιούν ή να επωφελούνται από τη χρήση της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων. Τον Μάρτιο, ένας ακτιβιστής μέτοχος κάλεσε τη Nike να παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Nike υποστηρίζει ότι δεν έχει πλέον καμία σχέση με τις εταιρείες αυτές και παρείχε πληροφορίες σχετικά με τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας που εφαρμόζει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του διαμεσολαβητή.

Η καταγγελία κατά της Dynasty Gold αναφέρει ότι επωφελήθηκε από τη χρήση της καταναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων σε ένα ορυχείο στην Κίνα, στο οποίο η εταιρεία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο. Πέρυσι η Dynasty δήλωσε ότι δεν έχει τον λειτουργικό έλεγχο στο ορυχείο και ότι οι ισχυρισμοί αυτοί προέκυψαν αφού απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή