Στην εκκαθάριση όσων περισσότερων επικουρικών συντάξεων γίνεται, των εφάπαξ που εκκρεμούν και των διεθνών συντάξεων στοχεύει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που είναι πέρα των 90 ημερών ανέρχονται σε 32.000.

Συντάξεις: Νωρίτερα η απονομή και τα εφάπαξ

Οι διεθνείς συντάξεις ανέρχονται στις 17.700, ενώ το στοκ των επικουρικών συντάξεων που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο είναι 40.000 ενώ τον περασμένο μήνα εκδόθηκαν έξτρα 3.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί ο ΕΦΚΑ και για τις αιτήσεις εφάπαξ που πλέον βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες κάτω από τις 4.000 από 18.000 πέρυσι ενώ επιπλέον 2.500 εφάπαξ δεν μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους χρωστούν στο Δημόσιο και δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους ή την εξοφλήσουν μετρητοίς.

Τα νέα εφάπαξ μάλιστα θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα έξι μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Οι συντάξεις και η έκδοσή τους

Για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης ισχύει ως ανελαστικός κανόνας προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Συνεπώς, μηδενίζοντας τις αιτήσεις των κύριων συντάξεων είναι εύκολο πλέον να ξεμπλοκάρουν και σχεδόν όλες οι επικουρικές συντάξεις.

Έχει καθιερωθεί ήδη προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Εάν παρόλα αυτά ο εισηγητής δεν έχει εκδώσει την επικουρική σύνταξη λόγω ελλιπών στοιχείων μέσα στον χρόνο που ορίζεται από το νόμο, δηλαδή το τρίμηνο, τότε η επικουρική σύνταξη εκδίδεται με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στο σύστημα και τα στοιχεία που προσκόμισε ο πολίτης κατά την υποβολή της αίτησης. Ενεργοποιείται ουσιαστικά η fast track διαδικασία (συντάξεις «εμπιστοσύνης»).

Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνεται, σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την έκδοση των συντάξεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων