Για πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με το ξενοδοχείο της «Μπλε Κέδρος» στην Ακρόπολη κάνει λόγο ο Δήμος Αθηναίων.

Μπλε Κέδρος: Ετοιμάζει προσφυγή για τη νέα απόφαση κατά του ξενοδοχείου στην Ακρόπολη

Συγκεκριμένα, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αθηναίων διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Με την πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η υποχρέωση συμμόρφωσης του Δήμου Αθηναίων εξαντλείται στην ορθή επανάληψη για τυπικό λόγο και μόνο της μερικής ανάκλησης της υπ’ αρ. 15/2017 οικοδομικής αδείας, όπως και έγινε.

»Ο Δήμος Αθηναίων προέβη σε μερική ανάκληση της υπ’ αρ. 15/2017 με ρητή διοικητική πράξη νομίμως δημοσιευμένη και αναρτημένη. Καμία άλλη υποχρέωση δεν έχει ο Δήμος Αθηναίων σχετικά με την περαιτέρω διαδικασία.

»Ρητώς δε, η απόφαση αναφέρει ότι η υποχρέωση κατεδάφισης των αυθαιρέτων ορόφων ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία οφείλει να το πράξει εντός τριών μηνών, ενώ το Υπουργείο Τουρισμού οφείλει να προβεί στη σφράγιση της επιχείρησης ως λειτουργούσα χωρίς νόμιμη άδεια.»

Προς νέα προσφυγή

Σημειώνεται ότι, όπως έγραψε την Τρίτη ο ΟΤ, η Μπλε Κέδρος φαίνεται πως έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση μετά τη νέα απόφαση – «τελεσίγραφο» του ΣτΕ για την κατεδάφιση των παράνομων ορόφων του ξενοδοχείου Cocomat στην οδό Φαλήρου 5 στην Ακρόπολη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Έτσι, η εταιρεία των αδελφών Ευμορφίδη ετοιμάζεται να προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ανατρέψει την εις βάρος της απόφαση.

Πηγές της Mπλε Κέδρος μιλώντας στον ΟΤ αναφέρουν πως δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και ήδη δρομολογούν την κατάθεση προσφυγής στις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα, η προσφυγή θα υποβληθεί σε πρώτη φάση στο ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιo Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) και στη συνέχεια εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο θα απευθυνθούν και στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Η απόφαση και τα πρόστιμα

Η νέα απόφαση εκδόθηκε από το ΣτΕ, το οποίο επανέρχεται στην υπόθεση καθώς διαπιστώνει καθυστερήσεις στην εκτέλεση της αρχικής απόφασης και απευθύνεται στον Δήμο Αθηναίων και στο υπουργείο Τουρισμού, καλώντας τους να πράξουν τα εξής:

  • Ο πρώτος να μεριμνήσει για την άμεση κατεδάφιση των δυο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5 που κρίθηκαν παράνομοι εντός συγκεκριμένου διαστήματος (η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών κατεδάφισης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών). Στο πλαίσιο αυτό, το Ανώτατο Δικαστήριο ορίζει και εντεταλμένο δικαστή πάρεδρο του ΣτΕ, ο οποίος θα παρακολουθεί τη διαδικασία της συμμόρφωσης.
  • Το δεύτερο καλείται να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας έως ότου υπάρξει πλήρης συμμόρφωση της επιχείρησης με τις δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Πολεοδομία Αθηνών επέβαλε στην Μπλέ Κέδρος δυο πρόστιμα για την ξενοδοχειακή μονάδα στη οδό Φαλήρου 5 στην περιοχή Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη.

  • Το πρώτο ύψους 4,7 εκατ. ευρώ αφορά στην ανέγερση των τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου 5 και το δεύτερο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για τη διατήρησή τους.
  • Το τελευταίο, μάλιστα, προβλέπεται να επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι παράνομες κατασκευές.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου