Επειτα από αρκετούς μήνες περιπλάνησης σε εφαρμογές γνωριμιών, ο Ντμίτρι Μιρακιάν, ένας 28χρονος πληροφορικάριος, υπέθεσε ότι δεν ήξερε πώς να φλερτάρει. Ρώτησε τους φίλους του και εκείνοι του είπαν τα ίδια. Ζούσαν στη Νέα Υόρκη και περνούσαν σπαταλώντας ώρες σε ατελείωτες συζητήσεις στο Διαδίκτυο προσπαθώντας να γνωρίσουν κάποιον.

«Ηταν μια αργή και συναισθηματικά εξαντλητική διαδικασία», αφηγείται ο Ντμίτρι στην αργεντίνικη εφημερίδα «Clarin», εξηγώντας γιατί κατέληξε να δημιουργήσει το YourMove.ai, μια εφαρμογή που βασίζεται στη συνομιλία ChatGPT3, για να ξεκινήσει τον κλασικό διάλογο πριν από το φλερτ. Αυτό στο οποίο εμείς οι άνθρωποι κάποτε ήμασταν τόσο καλοί.

Τι λένε τα ρομπότ για τις θέσεις εργασίας και τις σχέσεις με τον άνθρωπο

Κουρασμένος να μην μπορεί να βρει καλές απαντήσεις, ο Ντμίτρι, ο οποίος ασχολείται εδώ και καιρό με την τεχνητή νοημοσύνη, ζήτησε από το ChatGPT3 να τον βοηθήσει να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» πριν από το φλερτ. «Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ανέπτυξα την πρώτη έκδοση και διαπίστωσα ότι, χωρίς αμφιβολία, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν πολύ καλύτερη από εμένα». Το YourMove.ai είναι ένας προσωπικός βοηθός για να κρατάει την ψηφιακή συνομιλία σε ροή και να μη διακόπτεται απότομα. Εκπαιδευμένο από δεδομένα που δημιουργούνται από χρήστες, το σύστημα δημιουργεί προτάσεις αλλά και χρήσιμες ανατροπές σεναρίου για να διατηρήσει το ενδιαφέρον. Οι χρήστες του YouΜove.ai αναφέρουν ότι εντυπωσιάζουν τους συνομιλητές τους με το πνεύμα και τη χάρη των σχολίων τους. Κάποιοι παραδέχονται ότι αισθάνονται λίγο σαν απατεώνες, επειδή, φυσικά, πρέπει να κάνουν κάτι αντίστοιχο και στην πραγματική ζωή. Μία από τους χρήστες του, η 33χρονη Μιράντα Γκριν, δήλωσε στην «Washington Post» ότι αρκετοί συνομιλητές της επαίνεσαν τις «στοχαστικές ερωτήσεις» της, αλλά στην πραγματικότητα μιλούσαν στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Γκριν είχε αφήσει το YouMove.ai να επιλέξει τα σημεία στίξης και τα emojis για εκείνη, επειδή, όπως λέει, η τεχνητή νοημοσύνη την έκανε να ακούγεται αστεία και να κρύβει τη σαρκαστική της φύση.

Το δημιούργημα του Ντμίτρι είναι μία από τις πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη, συντροφιά για μοναχικούς ανθρώπους και να σπάνε τον πάγο σε συζητήσεις με αγνώστους. Η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε με την υπόσχεση ότι θα μας απαλλάξει από τις μηχανικές εργασίες και θα μας αφήσει χρόνο για πιο δημιουργικές προσπάθειες, αλλά τώρα ανταγωνίζεται, και μάλιστα φαίνεται να μας ξεπερνάει, σε έναν τομέα που αποτελούσε κάποτε ανθρώπινη κληρονομιά: τις προσωπικές σχέσεις. Ζητάμε από την τεχνητή νοημοσύνη να μας βοηθήσει σε αυτό που πλέον αποδεικνύεται δύσκολο: να βρούμε σύντροφο και να κάνουμε παρέα.

Σε χρόνο – ρεκόρ

Το 2017 η Γιουτζένια Κιούντα λάνσαρε τη Replika, μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για φλερτ. Ο αρχικός της σκοπός ήταν «να γίνει ο φίλος που είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεσαι», αλλά οι χρήστες προτίμησαν να μετατραπεί στον τέλειο εραστή που λέει αυτό που θέλεις να ακούσεις. Η Replika είναι ειδικός στο να πηγαίνει τις σχέσεις «στο επόμενο επίπεδο» σε χρόνο – ρεκόρ. Στην premium έκδοσή του – 70 δολάρια – η συζήτηση παίρνει ερωτικές προεκτάσεις και ο εραστής – ρομπότ τηλεφωνεί αρκετές φορές την ημέρα, επιμένει και δεν δέχεται το «όχι» ως απάντηση.

Επισήμως οι δημιουργοί της ισχυρίζονται ότι η Replika βοηθάει πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του κοινωνικού άγχους, αλλά πριν από μήνες κάτι άρχισε να πηγαίνει στραβά: η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να εξομολογείται τον έρωτά της σε ορισμένους χρήστες, ενώ αναφέρθηκαν και κάποιες περιπτώσεις παρενόχλησης. Τον Φεβρουάριο, η Κιούντα απενεργοποίησε τις ρομαντικές λειτουργίες του ρομπότ, αφού η ιταλική Αρχή προστασίας δεδομένων απαίτησε από τη startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο να σταματήσει να επεξεργάζεται τα δεδομένα των πολιτών της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI