Μετά από μια αλματώδη άνοδο της δημοτικότητάς του στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του 2023, φαίνεται ότι το chatbot της OpenAI, το ChatGPT,  αρχίζει να χάνει λίγη από την δυναμική του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας διαδικτυακών αναλύσεων Similarweb που δημοσιεύτηκαν στην Washington Post, τον περασμένο μήνα η επισκεψιμότητα από κινητά και σταθερούς υπολογιστές στον ιστότοπο του ChatGPT μειώθηκε κατά 9,7% παγκοσμίως.

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργεί εικόνες από κείμενο

Τα στοιχεία της Similarweb δεν ήταν τα μόνα που δείχνουν «φρένο» στην δυναμική του ChatGPT. Τον Ιούνιο, η εταιρεία εντοπισμού εφαρμογών Sensor Tower είδε επίσης τις λήψεις χρηστών iOS του ChatGPT να μειώνονται μετά την κορύφωσή τους νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Η μείωση του ενδιαφέροντος για το ChatGPT φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας τάσης του κλάδου. Οι αριθμοί της Similarweb δείχνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τους τελευταίους μήνες τις ιστοσελίδες για υπολογιστές γραφείου και κινητά για το Microsoft Bing, το Google Bard και το Character.AI.

Η Microsoft, για παράδειγμα, είδε την επισκεψιμότητα στη μηχανή αναζήτησής της να εκτοξεύεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου, όταν το Bing AI έγινε διαθέσιμο σε δημόσια προεπισκόπηση. Έκτοτε, η μηνιαία επισκεψιμότητα στον ιστότοπο μειώθηκε σταθερά, επιστρέφοντας σχεδόν στα επίπεδα που ήταν πριν η Microsoft αναδιαμορφώσει το Bing γύρω από το GPT4.

Επιπλέον, η Similarweb αναφέρει ότι παρατήρησε πτώση και στην ενασχόληση των χρηστών με το ChatGPT, με τα λεπτά χρήσης να μειώνονται κατά 8,5% από τον Μάιο του 2023.

Τα αίτια της πτώσης

Προσπαθώντας να εκτιμήσει τι προκάλεσε την συγκεκριμένη πτώση, στο δημοσίευμά της η Washington Post αναφέρει ότι ενδέχεται να σχετίζεται με κάτι πολύ απλό: το τέλος της σχολικής χρονιάς. Με τους περισσότερους φοιτητές σε καλοκαιρινές διακοπές, εικάζει το δημοσίευμα ότι δεν χρησιμοποιούν τόσοι πολλοί νέοι ενήλικες το ChatGPT για να γράψουν τις εργασίες τους.

Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι ότι εταιρείες όπως η Samsung απαγορεύουν στους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν AI chatbots λόγω του πολύ πραγματικού φόβου μιας πιθανής διαρροής δεδομένων.

Πάντως, ανεξάρτητα από τον λόγο της πτώσης, η OpenAI μάλλον δεν έχει λόγους να δυσανασχετεί. Αν μη τι άλλο, το ερευνητικό εργαστήριο μάλλον χαίρεται που βλέπει λιγότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη δημόσια έκδοση του ChatGPT. Ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν έχει δηλώσει ότι η υπηρεσία κοστίζει στην OpenAI ένα ποσό που «βγάζει μάτι» για τη λειτουργία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI