Μπορεί μέχρι στιγμής να φαίνεται ότι το δολάριο έχει διαψεύσει τις προβλέψεις για παρατεταμένη πτώση τουλάχιστον από την αρχή του έτους, ωστόσο κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων υποστηρίζουν ότι απλώς κερδίζει χρόνο, καθώς μειώνεται η δυνατότητα των ΗΠΑ να δημιουργούν εξαιρέσεις.

Δολάριο: Σαν σήμερα επιλέγεται ομόφωνα ως το επίσημο νόμισμα των ΗΠΑ

Το δολάριο αποδυναμώνεται όσο τα επιτόκια των ΗΠΑ πλησιάζουν στην κορύφωσή τους και η επιθετική σύσφιγξη από τη Fed αρχίζει να επηρεάζει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, λένε οι επενδυτές, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό στρώνει το έδαφος για την ενίσχυση νομισμάτων όπως το γιεν, το δολάριο Ν. Ζηλανδίας, και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπως το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Κολομβίας, εκτιμούν η AllianceBernstein και η UBS.

Ενώ εκ πρώτης όψεως διαφαίνεται ότι η ανθεκτικότητα του δολαρίου έχει διαφύγει τις προβλέψεις των οικονομολόγων που είχαν προειδοποιήσει ότι το νόμισμα οδεύει προς μια πολυετή πτώση μετά την άνοδο το 2022, τελευταία ενισχύεται η πεποίθηση ότι μπορεί τελικά να επιβεβαιωθούν, με φόντο τη χαλάρωση του πληθωρισμού που μάλλον οδηγεί στο κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Η αντίδραση στα τελευταία στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό φαίνεται να δικαιολογεί το κύμα πτωτικών προβλέψεων για το δολάριο. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών, με τον δείκτη να υποχωρεί πλέον πάνω από 11% από το υψηλότερο σημείο του Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές κεφαλαίων προετοιμάζονται για πτώση του δολαρίου, έχοντας αρχίσει να πουλάνε δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ποια νομίσματα θα κερδίσουν από την πτώση του δολαρίου. Το γιεν θεωρείται ως ο μεγάλος κερδισμένος.

Ο Jim Leaviss, επικεφαλής επενδύσεων δημόσιου σταθερού εισοδήματος στην M&G Investments, η οποία εποπτεύει 366 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνει το δολάριο έναντι του γεν.

«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες συναλλάγματος αυτήν τη στιγμή», είπε ο Leaviss. «Αρκετά από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών φαίνονται φθηνά».

Ασθενέστερο δολάριο

Όλα τα νομίσματα της Ομάδας των 10 (στερλίνα, γιεν, ελβετικό φράγκο, δολάριο ΗΠΑ, δολάριο Καναδά, δολάριο Ν. Ζηλανδίας, δολάριο Αυστραλίας, κορώνα Δανίας, κορώνα Νορβηγίας και κορώνα Σουηδίας) έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα. Το γιεν σημείωσε ράλι 4% κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, το ελβετικό φράγκο ανήλθε στο ανώτερο επίπεδο από το 2015, ενώ το ευρώ και η λίρα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο.

Τα αναδυόμενα νομίσματα έχουν επίσης ανοδική πορεία, με τον δείκτη MSCI για τέτοια περιουσιακά στοιχεία να αυξάνεται κατά 2% φέτος μετά τη διολίσθηση 4% το 2022. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg επέκτεινε τις απώλειες κατά περίπου 0,1% σήμερα Πέμπτη.

Για τον Shamaila Khan της UBS Asset, τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Χιλής και της Κολομβίας, είναι πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση. Κάθε ένα από αυτά έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου φέτος, με το κολομβιανό πέσο να σημειώνει άνοδο 18% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Ο ίδιος περιμένει περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Ο Christian Abuide της Lombard Odier έγραψε πρόσφατα σε σχετική έκθεση: «Είμαστε υπέρ της υψηλής απόδοσης που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές όπως το ρεάλ Βραζιλίας, το οποίο επωφελείται από ένα περιβάλλον πτώσης του πληθωρισμού και βελτίωσης των δημοσιονομικών και εξωτερικών ισοζυγίων».

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν ασθενέστερη απόδοση του δολαρίου μέσα στις επόμενες ώρες, με φόντο την προοπτική κορύφωσης των επιτοκίων σύντομα και μιας μαλακής προσγείωσης για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Οι πιο επιφυλακτικοί

Άλλοι εκφράζουν μικρότερη βεβαιότητα ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Ενδεικτικά, ο διαχειριστής κεφαλαίων στην Insight Investment, Brendan Murphy, δήλωσε: «Δεν έχουμε πάρει πολύ ρίσκο» σε συνάλλαγμα. «Εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα υψηλά και αυξανόμενα πραγματικά επιτόκια και ανησυχίες για την ανάπτυξη παγκοσμίως και οι ΗΠΑ – σε σχετική βάση – τα πάνε πραγματικά καλύτερα από την Ευρώπη ή την Κίνα».

Ωστόσο, γενικά φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι οι καλύτερες μέρες του δολαρίου έχουν τελειώσει προς το παρόν.

Η κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων «αφαιρεί μια από τις στηρίξεις για το δολάριο», δήλωσε στο Bloomberg ο Rajeev De Mello, διαχειριστής χρημάτων στην GAMA Asset Management, ο οποίος αγοράζει ινδική ρουπία και μεξικάνικο πέσο έναντι του δολαρίου. «Αυτή η πρώτη φάση της αγοράς άλλων νομισμάτων εκτός του δολαρίου βρίσκεται ήδη σε κίνηση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης