Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών έναντι του δολαρίου, εκτινάχθηκε την Τρίτη η στερλίνα, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών στη Βρετανία, τα οποία ενισχύουν τις πιέσεις  προς την Τράπεζα της Αγγλίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ειδικότερα, η στερλίνα αυξήθηκε κατά 0,3%  έναντι του δολαρίου στα 1,2899 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική αρχή της χώρας, οι μισθοί αυξήθηκαν τον Μάιο κατά  7,3%. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα στο 4,0% από 3,8% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο και οι κενές θέσεις εργασίας επέτειναν την πτώση τους στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021.

Πώς τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα γίνουν… επενδυτές σε startups

Χαλαρώνει η αγορά εργασίας

«Η αγορά εργασίας έγινε λιγότερο σφιχτή τον Μάιο και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις δυναμικής στην αύξηση των μισθών που επιβραδύνεται λίγο», σχολίασε η Ashley Webb, οικονομολόγος της Capital Economics.

«Αλλά με την αύξηση των μισθών να είναι ακόμα πολύ πάνω από τα επίπεδα που συνάδουν με τον στόχο για τον πληθωρισμό 2%, αυτό δεν θα μειώσει σημαντικά τους φόβους της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό».

Η BoE παρακολουθεί στενά την αύξηση των μισθών καθώς αξιολογεί πόση πληθωριστική πίεση παραμένει στην οικονομία της Βρετανίας ακόμη και μετά τις 13 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της.

Ο κυβερνήτης Άντριου Μπέιλι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αυξήσεις των μισθών καθώς και οι τιμές που χρεώνουν οι εταιρείες αυξάνονται πολύ γρήγορα και υποσχέθηκε να «συνεχίσει τη δουλειά» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο 8,7%.

Ο Samuel Tombs, της Pantheon Macroeconomics πάντως, εκτιμά ότι η BoE ενδέχεται να δει αρκετά σημάδια επιβράδυνσης στα δεδομένα που θα της επιτρέψουν να σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων της, αν και προβλέπει μία ακόμα κίνηση στις 3 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης