Η δυσμενής προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη οδηγεί σε μικρότερη ζήτηση για πετρέλαιο. Αυτό προκύπτει από τη νεότερη εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ο οποίος αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος.

Ρωσία: Την πιο συμφέρουσα στιγμή μειώνει τις εξαγωγές αργού – Πώς διαμορφωθούν οι τιμές

Ο ΙΕΑ ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση βρίσκεται σε τροχιά αύξησης κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, με την Κίνα να αποτελεί το 70% της αύξησης της ζήτησης.

Αυτή η πρόβλεψη ισοδυναμεί με αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως από την έκθεση του περασμένου μήνα, όταν ο ΙΕΑ προέβλεπε ότι η ημερήσια αύξηση θα διαμορφωνόταν στα 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Οι επίμονοι αντίθετοι άνεμοι στα μακροοικονομικά μεγέθη που είναι εμφανείς στη βαθύτερη ύφεση στη βιομηχανία, μας οδήγησαν να αναθεωρήσουμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη για το 2023 χαμηλότερα για πρώτη φορά φέτος», ανέφερε ο IEA στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τους τελευταίους δώδεκα μήνες», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Για το επόμενο έτος, ο IEA αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, καθώς η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η ηλεκτροκίνηση.

Η έκθεση της Πέμπτης έρχεται σε μια στιγμή που τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία των ΗΠΑ ανανέωσαν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε ελαφρώς υψηλότερα το πρωί της Πέμπτης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent που λήγουν τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν περίπου 0,4% στα 80,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού με παράδοση Αυγούστου αυξήθηκαν 0,3% στα 75,98 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή