Από τον Αύγουστο θα ξεκινήσει τελικά η Ρωσία τις περικοπές εξαγωγών αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, που είχε αναγγείλει τον Φεβρουάριο, σε μια επίδειξη συντονισμού με την ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ+ Σαουδική Αραβία.

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια το Brent

Ο Αύγουστος αποτελεί την ιδανική χρονική περίοδο για τη Μόσχα να υλοποιήσει κάτι τέτοιο με το μικρότερο κόστος, καθώς οι εταιρείες μπορούν να ανακατευθύνουν το αργό από τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής σε εγχώρια διυλιστήρια, τα οποία θα λειτουργούν με υψηλότερους ρυθμούς μια και θα έχει τελειώσει η εαρινή συντήρηση ταυτόχρονα με μια περίοδο γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων, επισημαίνει το Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg

Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά η Ρωσία θα είναι σε θέση να επιτύχει τη μείωση των εξαγωγών χωρίς να χρειάζεται πρόσθετες περικοπές παραγωγής.

«Προσπαθώντας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Σαουδική Αραβία, η Ρωσία πρόκειται να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για μείωση των εξαγωγών», δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην εταιρεία πληροφοριών αγοράς Kpler. «Η μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα θα απορροφηθεί πλήρως από τον εγχώριο τομέα διύλισης».

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δώσει επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι η μείωση της παραγωγής της χώρας κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα εφαρμόστηκε τον Μάρτιο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν. Τουναντίον: τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυξάνονταν σταθερά από τον Μάρτιο μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Και αυτό, τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία προχωρούσε σε πρόσθετες εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή, ωθώντας ορισμένους παρατηρητές των αγορών να συμπεράνουν ότι το βασίλειο επωμιζόταν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους της εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς αργού. Και, παρόλο που δεν αμφισβήτησε ποτέ δημόσια την ακρίβεια των ισχυρισμών της Μόσχας, το Ριάντ ζήτησε περισσότερη διαφάνεια.

Οι αποστολές ρωσικού αργού διά των θαλάσσιων οδών έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια μείωσης. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές από τα δυτικά λιμάνια της χώρας τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουλίου έπεσαν σημαντικά κάτω από το μέσο επίπεδο του Φεβρουαρίου για πρώτη φορά, μετά την αύξηση που παρουσίασαν οι όγκοι τους ενδιάμεσους μήνες,  σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πηγή: Bloomberg

Η Rystad Energy A/S αναμένει ότι οι ημερήσιες θαλάσσιες αποστολές πετρελαίου της Ρωσίας τον επόμενο μήνα θα μειωθούν στα 3,1 εκατομμύρια – 3,2 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με περίπου 3,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Από τις αρχές Ιουλίου, τα εγχώρια ποσοστά επεξεργασίας πετρελαίου έφτασαν σε υψηλό 12 εβδομάδων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία του κλάδου.

Αυτά τα διυλιστήρια λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις για την πώληση μέρους της βενζίνης και του ντίζελ τους μέσα στη χώρα,  με μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε τη μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, δεν έδωσε κάποια βάση για την προσαρμογή. Αυτό καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο αργό θα στείλει πραγματικά η χώρα στο εξωτερικό τον Αύγουστο και τον αντίκτυπο που θα προκύψει για τις τιμές.

Σύμφωνα με τη UBS, καθοριστικό θα είναι το πόσα ρωσικά βαρέλια αφαιρούνται από την παγκόσμια προσφορά. Εάν το βασικό μέτρο είναι οι εξαγωγές του Μαΐου, ο αντίκτυπος θα είναι πιθανότατα μέτριος επειδή οι αποστολές εκείνον τον μήνα ήταν τόσο υψηλές.

Εάν η Ρωσία αντισταθμίσει τη μείωση των εξαγωγών αργού με αύξηση των αποστολών διυλισμένων καυσίμων από τα εγχώρια διυλιστήρια της, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μέτριο, εκτιμά η UBS.

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε από τη στιγμή που η Μόσχα και το Ριάντ ανακοίνωσαν τις περικοπές για τον Αύγουστο. Η ναυαρχίδα του ρωσικού αργού Ουραλίων ξεπέρασε τα 60 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, παραβιάζοντας το ανώτατο όριο τιμής που επιβλήθηκε από τη G7, ενώ το Brent ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάιο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities