Ένας Ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι αποπέμφθηκε όταν ενημέρωσε τη στρατιωτική ηγεσία για την άσχημη κατάσταση στο μέτωπο στην Ουκρανία, όπου, όπως είπε, οι Ρώσοι στρατιώτες είχαν δεχθεί πισώπλατες μαχαιριές από τις αποτυχίες των ανώτατων στρατιωτικών στελεχών.

Ρωσία: Πούτιν και Πριγκόζιν συναντήθηκαν μετά την ανταρσία της Wagner

Μετά την ανταρσία της 24ης Ιουνίου από μισθοφόρους του Βάγκνερ, τη μεγαλύτερη εσωτερική πρόκληση για το ρωσικό κράτος εδώ και δεκαετίες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής στις θέσεις τους τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Βαλέρι Γερασίμοφ.

Το μήνυμα

Ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, ο οποίος διοικούσε την 58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, δήλωσε σε φωνητικό μήνυμα που δημοσίευσε ο Ρώσος βουλευτής Αντρέι Γκουρούλιοφ ότι απολύθηκε αφού είπε την αλήθεια στα ανώτατα κλιμάκια για την κατάσταση στο μέτωπο.

«Ο ουκρανικός στρατός δεν μπόρεσε να διαπεράσει τις γραμμές μας στο μέτωπο, αλλά ο ανώτερος αρχηγός μας χτύπησε από τα μετόπισθεν, αποκεφαλίζοντας άγρια τον στρατό την πιο δύσκολη στιγμή», δήλωσε ο Ποπόφ.

Ο Ποπόφ, του οποίου το στρατιωτικό προσωνύμιο ήταν «Σπάρτακος» και ο οποίος διοικούσε ρωσικές μονάδες στη νότια Ουκρανία, έθεσε ρητά θέμα θανάτων Ρώσων στρατιωτών από το ουκρανικό πυροβολικό και είπε ότι ο στρατός δεν διέθετε κατάλληλα συστήματα αντιμετώπισης του πυροβολικού και αναγνώρισης του εχθρικού πυροβολικού.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Άμυνας και το Reuters δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα τη γνησιότητα του φωνητικού μηνύματος. Ο βουλευτής Γκουρούλιοφ είναι ένας σκληροπυρηνικός πρώην διοικητής του στρατού που εμφανίζεται τακτικά στην κρατική τηλεόραση.

Στον απόηχο της ανταρσίας Πριγκόζιν

Δεν ήταν σαφές πότε ηχογραφήθηκε το μήνυμα και δεν ήταν γνωστό πού βρίσκεται σήμερα ο Ποπόφ. Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει δηλώσει τίποτα σχετικά με την απόλυσή του.

Όπως σχολιάζει το Reuters, μια τέτοια δημόσια κριτική στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας από έναν έμπειρο στη μάχη στρατηγό λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την ανταρσία της Βάγκνερ, αν είναι αυθεντική, θα υποδείκνυε συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια εντός του ρωσικού στρατού, καθώς διεξάγει τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν, ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999, δήλωσε ότι η ανταρσία απείλησε να οδηγήσει τη Ρωσία σε εμφύλιο πόλεμο και τη συνέκρινε με την επαναστατική αναταραχή του 1917.

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να προβάλλει ηρεμία, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι οι πλήρεις συνέπειες της ανταρσίας – η οποία, σύμφωνα με τον ηγέτη του Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν αποσκοπούσε μόνο στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον Σοϊγκού και τον Γκερασίμοφ – δεν έχουν φανεί ακόμα.

Ούτε ο Πριγκόζιν ούτε ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν εμφανιστεί δημόσια από την ημέρα της ανταρσίας.

Ο Πριγκόζιν επί μήνες επιτίθετο ανοιχτά τους ανώτατους στρατιωτικούς του Πούτιν, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από ακατέργαστες βρισιές και αργκό της φυλακής που σόκαρε τους Ρώσους αξιωματούχους, αλλά που έμειναν αναπάντητες δημοσίως από τον Πούτιν, τον Σοϊγκού και τον Γκερασίμοφ.

Σημείο καμπής

Ο 48χρονος Ποπόφ δήλωσε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος μιε μια στιγμή καμπής στην καριέρα του όταν είπε στους στρατιωτικούς αρχηγούς την αλήθεια.

«Υπήρξε μια δύσκολη κατάσταση με τα ανώτερα αφεντικά στην οποία ήταν απαραίτητο είτε να σιωπήσω και να είμαι δειλός είτε να πω τα πράγματα με το όνομά τους», δήλωσε. «Δεν είχα το δικαίωμα να πω ψέματα στο όνομά σας, στο όνομα των πεσόντων συναγωνιστών μου, οπότε περιέγραψα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν».

Το 2017, η επίσημη εφημερίδα των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας δημοσίευσε ένα προφίλ του Ποπόφ. Έλεγε ότι στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στον πόλεμο της Ρωσίας κατά των αυτονομιστών στην Τσετσενία και στον πόλεμο στη Γεωργία το 2008.

Ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τους μισθοφόρους του Βάγκνερ ανέφερε ότι ο Ποπόφ είχε θέσει την ανάγκη εναλλαγής των εξαντλημένων στρατευμάτων από την πρώτη γραμμή στον Γκερασίμοφ.

Τα κυριότερα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας δεν μετέδωσαν τις παρατηρήσεις του Ποπόφ στα κύρια ειδησεογραφικά τους προγράμματα την Πέμπτη, αν και η Kommersant, μια έγκυρη ρωσική εφημερίδα, τις ανέφερε.

Ο Ποπόφ δήλωσε ότι το μέλλον του είναι πλέον αβέβαιο.

«Οι ανώτεροι αρχηγοί προφανώς διαισθάνθηκαν κάποιο είδος κινδύνου από εμένα και επινόησαν γρήγορα μια διαταγή από τον υπουργό Άμυνας μέσα σε μία μόνο ημέρα και με ξεφορτώθηκαν”» είπε. «Περιμένω τη μοίρα μου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα