Αντικείμενο έρευνας της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ έγινε το σύστημα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI, όπως αναφέρουν Wall Street Journal και Washington Post. Βάσει των δημοσιευμάτων, η FTC έχει στείλει επιστολή στην OpenAI με την οποία την ενημερώνει ότι διερευνά κατά πόσο η δημοσίευση ψευδών πληροφοριών είναι επιζήμιες για τα άτομα που αναφέρονται.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μείωση χρηστών για το ChatGPT για πρώτη φορά τον Ιούνιο

Σύμφωνα με πηγή με γνώση επί του θέματος, η επιτροπή ζητάει επίσης από την εταιρεία λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζει και αφορούν την ασφάλεια δεδομένων. Μάλιστα στην επιστολή, η FTC επικαλείται ένα περιστατικό το 2020, όταν η ίδια η OpenAI είχε αναφέρει ότι ένα σφάλμα έδινε πρόσβαση στους χρήστες σε πληροφορίες από συνομιλίες άλλων χρηστών και σε κάποιες πληροφορίες που αφορούσαν πληρωμές.

Η επιστολή της FTC η οποία στις ΗΠΑ αποκαλείται αίτηση πολιτικής έρευνας, θέτει δεκάδες ερωτήματα και διάφορα θέματα. Ανάμεσα στις πληροφορίες που ζητάει η επιτροπή, είναι αυτές για την πολιτική μάρκετινγκ της εταιρείας, τις πρακτικές της για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τον χειρισμό των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών.

Ωστόσο, η έρευνα εστιάζει περισσότερο στο πώς η εταιρεία αντιμετωπίζει τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη δημιουργία ψευδών ισχυρισμών για φυσικά πρόσωπα.

«Περιγράψτε λεπτομερώς τον βαθμό στον οποίο έχετε λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ή τον μετριασμό των κινδύνων όταν τα προϊόντα σας Large Language Model θα μπορούσαν να παράγουν δηλώσεις για πραγματικά άτομα που είναι ψευδείς, παραπλανητικές ή υποτιμητικές», είναι μία από τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί στην εταιρεία.

Στις ΗΠΑ προβληματισμός επικρατεί εντός Κογκρέσου, ιδιαίτερα για τους κινδύνους των λεγόμενων deepfake βίντεο που απεικονίζουν ψευδώς πραγματικούς ανθρώπους να προβαίνουν σε ενοχλητικές ενέργειες ή να κάνουν ενοχλητικές δηλώσεις.

Η FTC, με επικεφαλής την πρόεδρο Λίνα Καν, έχει τη δικαιοδοσία να εποπτεύει τις αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές των επιχειρήσεων. Η έρευνά της συνιστά μια πιθανή απειλή για τη δημοφιλή εφαρμογή, η οποία κατέστη ιδιαίτερα δημοφιλής όταν εμφανίσθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Σε αίτημα της WSJ για κάποιο σχόλιο, η OpenAI δεν ανταποκρίθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης