Λίγα 24ωρα πριν από την εκπνοή της κρίσιμης συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί παράταση πριν από τη λήξη της την Δευτέρα 17 Ιουλίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι συμφωνεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί.

«Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον Πούτιν τον Αύγουστο. Έχουμε την ίδια άποψη με αυτόν για το θέμα της επέκτασης του διαδρόμου σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, δεν ήταν αμέσως σαφές πότε και πώς θα μπορούσε να ανανεωθεί η συμφωνία.

Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε επίσης ότι «ελπίζει» η συμφωνία να παραταθεί, κυρίως για να επιτραπεί στις φτωχές αφρικανικές χώρες να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.

Ωστόσο, διπλωματική πηγή στη Άγκυρα ανέφερε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι το μέλλον της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι επί του παρόντος άγνωστο  καθώς η επίλυση των ζητημάτων απαιτεί δυτικές πρωτοβουλίες.

«Όπως γνωρίζετε, η Ρωσία έχει θέσει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις για την εκπλήρωση του ρωσικού μέρους της συμφωνίας. Η τύχη της συμφωνίας δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά είναι προφανές ότι η παράτασή της θα είναι δυνατή εάν η Δύση, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ηνωμένο Βασίλειο, κάνουν βήματα για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους», είπε η πηγή.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της πριν λήξει η συμφωνία για τα σιτηρά. «Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν], έχουμε ακόμη λίγες μέρες. Θα σας ενημερώσουμε εγκαίρως για την απόφαση μετά από περαιτέρω διερεύνηση αυτών των ζητημάτων» υπογράμμισε.

Σιτηρά: Στον «αέρα» η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας – Πού θα φτάσουν οι τιμές των τροφίμων [γράφημα]

Ο Πούτιν είπε νωρίτερα ότι η Ρωσία μπορεί να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία σιτηρών έως ότου εκπληρωθούν όλες οι υποσχέσεις που της έχουν δοθεί σε τέτοιες συμφωνίες.

«Μπορεί να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας σε αυτή τη συμφωνία. Και αν όλοι επαναλάβουν ότι όλες οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν θα εκπληρωθούν – ας εκπληρώσουν αυτές τις υποσχέσεις. Και θα συμμετάσχουμε αμέσως σε αυτήν τη συμφωνία. Και πάλι», είπε ο Πούτιν. Η επιλογή «πρώτα η παράταση και μετά η εκπλήρωση των υποσχέσεων» δεν είναι πλέον κατάλληλη για τη Ρωσία, τόνισε ο πρόεδρος.

Την Πέμπτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι η  Κομισιόν βοηθά τα Ηνωμένα Έθνη και την Τουρκία να επεκτείνουν τη συμφωνία και είναι ανοιχτή να «διερευνήσει όλες τις λύσεις».

Καθυστερήσεις

Από την υπογραφή της συμφωνίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου 2022, σχεδόν 33 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί στις παγκόσμιες αγορές, συμβάλλοντας στη χαλάρωση των τιμών των τροφίμων, οι οποίες εκτινάχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Όμως οι εξαγωγές έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά από τον Μάιο, καθώς οι επιθεωρήσεις και οι νηολογήσεις πλοίων μειώθηκαν δραματικά. Διπλωμάτες είχαν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία για επιβράδυνση των επιθεωρήσεων.

Ο ΟΗΕ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχουν νηολογηθεί νέα πλοία για διέλευση από τη Μαύρη Θάλασσα από τις 26 Ιουνίου στο Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο επιβλέπει τη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή