Έχοντας στο νου την επόμενη μέρα του ουκρανικού πολέμου, μία ομάδα κρατών μελών της ΕΕ δεσμεύτηκε να συνεισφέρει πάνω από μισό δις στο ταμείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αρχίζουν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΤΕπ και οι υπουργοί Οικονομικών 16 χωρών υπέγραψαν την Πέμπτη επιστολή προθέσεων για τη συνεισφορά στο ταμείο της «ΕΕ για την Ουκρανία». Η Γαλλία και η Ιταλία δεσμεύτηκαν να παράσχουν 100 εκατ. ευρώ η καθεμία. Το ταμείο θα χρησιμεύσει ως «προσωρινή λύση-γέφυρα μέχρι να καταστούν διαθέσιμα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα της ΕΕ», ανέφερε η ΕΤΕπ σε ανακοίνωσή της.

Ποιος είναι ο στόχος του ταμείου

Στόχος του ταμείου είναι να στηρίξει έργα, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, όπως σχολεία, νοσοκομεία, μεταφορές και εγκαταστάσεις ύδρευσης, καθώς και στις ψηφιακές δυνατότητες. Η ΕΤΕπ στοχεύει επίσης να βελτιώσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για τους Ουκρανούς επιχειρηματίες, προσφέροντας επιδοτήσεις στις τράπεζες της χώρας.

Η ΕΤΕπ έχει προηγουμένως δεσμευτεί να συνεισφέρει 100 εκατ. ευρώ από δικούς της πόρους στο ταμείο και δήλωσε ότι θα παράσχει τεχνική βοήθεια για τον εντοπισμό έργων ανοικοδόμησης στην Ουκρανία, καθώς και ότι θα στηρίξει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Μολδαβίας.

Αναμένονται οι εγκρίσεις από τα κοινοβούλια

Πέρυσι, η ΕΤΕπ είχε ήδη εκταμιεύσει 1,7 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την ανοικοδόμηση σχολείων, νοσοκομείων και κοινωνικών κατοικιών που καταστράφηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι μετά τον πόλεμο για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ανακατασκευάσει τις υποδομές της και να επανεκκινήσει την οικονομία της. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Teresa Czerwinska.

Οι χώρες θα επιδιώξουν τώρα την έγκρισή τους από τα αντίστοιχα κοινοβούλια. Άλλα κράτη μέλη, χώρες εκτός ΕΕ και ιδιώτες δωρητές θα μπορούν επίσης να ενταχθούν στο ταμείο, το οποίο η ΕΤΕπ αναμένει να αυξηθεί με τις μελλοντικές δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής