Μια ανάσα από μια σπουδαία συμφωνία βρίσκεται ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό, καθώς βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά του πρακτορείου ταλέντων CAA, ένα deal ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο μεγιστάνας Πινό, βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Creative Artists Agency, προσθέτοντας  άλλο ένα διεθνές περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιο του Γάλλου δισεκατομμυριούχου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Μπερνάρ Αρνό: Απώλεια 11,2 δισ. δολαρίων μετά από πτώση 5% της μετοχής της LVMH

Η CAA

Το πρακτορείο ταλέντων, το οποίο υποστηρίζεται από την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων TPG, θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συνομιλίες, οι οποίες ήρθαν στο φως την ώρα που οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ απεργούν μαζί για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες, δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε οριστική συμφωνία.

Η CAA, που ιδρύθηκε από τον Michael Ovitz και τον Ron Meyer το 1975, υπήρξε επί δεκαετίες ένα από τα κορυφαία πρακτορεία του Χόλιγουντ. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχειν το γεγονός ότι ο ιστότοπος της εταιρείας προσφέρει πληροφορίες για το πώς μπορεί κάποιος να «κλείσει» τη Σάλμα Χάγιεκ, σύζυγο του Πινό, ως ομιλήτρια σε κάποια εκδήλωση.

Οι επιχειρήσεις του Πινό

Εάν ο Πινό τα καταφέρει, η συμφωνία θα δείξει πώς οι Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι συνεχίζουν να διευρύνουν την εμβέλειά τους πέρα από τις επιχειρήσεις που τους έκαναν πλούσιους εξ αρχής. Η οικογένεια Πινό  είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Kering SA, ιδιοκτήτριας εμπορικών σημάτων όπως η Gucci και η Bottega Veneta. Μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου Artemis, ελέγχουν επίσης μια σειρά από άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κύρους, όπως ο οίκος δημοπρασιών Christie’s και αμπελώνες όπως ο Chateau Latour στο Μπορντό.

Το αντίπαλο δέος

Η αντίπαλη εταιρεία ειδών πολυτελείας LVMH, με έδρα το Παρίσι, η οποία ελέγχεται από τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, τον Μπερνάρ Αρνό, έχει στην κατοχή της ετικέτες που κυμαίνονται από τη Louis Vuitton έως τον Christian Dior και την Dom Perignon. Η LVMH, ο μεγαλύτερος όμιλος μόδας στον κόσμο, είχε ήδη εισχωρήσει στον κόσμο της ψυχαγωγίας με την πρόσληψη του Pharrell Williams ως δημιουργικού διευθυντή στη Louis Vuitton, μετά από συνεργασίες με ονόματα όπως η Rihanna.

Ιδιωτικά κεφάλαια

Η CAA με έδρα το Λος Άντζελες, προσφέρει υπηρεσίες εύρεσης ταλέντων για τα στούντιο του Χόλιγουντ. Η εταιρεία, όπως και οι ανταγωνιστές WME και United Talent Agency, υποστηρίζεται από μια εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το 2010, η TPG απέκτησε το 35% των μετοχών της CAA. Με έδρα το Fort Worth του Τέξας, ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων αύξησε την ιδιοκτησία του στο 53% το 2014 για να αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης σε μια αποτίμηση 1,1 δισ. δολαρίων. Έκτοτε, η TPG μέσω της CAA έχει εκτελέσει τουλάχιστον μία σημαντική πρόσθετη συμφωνία. Η CAA συμφώνησε να αγοράσει ένα μικρότερο συνεργαζόμενο πρακτορείο πριν από δύο χρόνια.

Βιομηχανία θεάματος

Μια πιθανή πώληση της CAA έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις επιχειρήσεις θεάματος. Η βιομηχανία προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ταχέως εξελισσόμενες τάσεις του streaming σε μια προσπάθεια να επιτύχει κερδοφορία. Αντιμετωπίζει επίσης μια ζημιογόνο απεργία, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Screen Actors Guild να ξεκινούν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες, σύμφωνα με τον λογαριασμό του σωματείου στο Twitter.

Η συντεχνία, η οποία εκπροσωπεί περίπου 160.000 καλλιτέχνες, ανακοίνωσε απεργία την Πέμπτη, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, η οποία εκπροσωπεί στούντιο όπως η Walt Disney και η Netflix.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή