Οι Γάλλοι συνταξιούχοι που θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό συνεχίζουν να θέλγονται από ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθεί το Μαγκρέμπ και μετά η Ασία.

Ο ιστότοπος retraitessansfrontieres.fr, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παρουσιάζει την κατάταξη των χωρών που οι Γάλλοι προτιμούν να συνταξιοδοτηθούν. Χωρίς μεγάλες ανατροπές φέτος, βρίσκουμε την ίδια πρώτη τριάδα με το 2022: τρεις ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην κατάταξη. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου φτάνει η Ελλάδα και ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στη συνέχεια, υπάρχουν δύο χώρες του Μαγκρέμπ και πέντε ασιατικές χώρες. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Τυνησία ανεβαίνει στην κατάταξη, περνώντας από την 8η στην 5η θέση.

Για να καθορίσει αυτή την κατάταξη, ο Paul Delahoutre, διευθυντής του ιστότοπου, βασίζεται σε 12 κριτήρια όπως το κόστος ζωής, η τιμή της ακίνητης περιουσίας, το σύστημα υγείας ή ακόμα και το κλίμα και η ασφάλεια. Αυτά τα κριτήρια δεν λαμβάνονται υπόψη στο ίδιο επίπεδο. Έτσι, εάν το κόστος ζωής αντιπροσωπεύει το 20% του τελικού βαθμού, το κλίμα αξιολογείται στο 15% και η ιατρική περίθαλψη βαρύνει το 10% του συνόλου. «Από την κρίση του Covid, οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που θέλουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό δίνουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα του συστήματος υγείας, γεγονός που εξηγεί τη θέση τριών ευρωπαϊκών χωρών στο βήμα», αναλύει ο Paul Delahoutre.

Η κατάταξη για το 2023.

10 – Η Δομινικανή Δημοκρατία

Οι παραλίες με λευκή άμμο και η διάφανη θάλασσα αποτελούν όνειρο για τους Γάλλους συνταξιούχους. Παραμένουν όμως μειοψηφία όσοι προτιμούν τη Δομινικανή Δημοκρατία, λόγω της απόστασής της από τη Γαλλία. Ένα σημείο προσοχής αφορά τη φορολογία. Δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Δομινικανής Δημοκρατίας. Επομένως, υπόκεινται σε διπλή φορολογία. «Αλλά στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει έτσι, ενημερώνει ο Paul Delahoutre. Η Δομινικανή Δημοκρατία δεν σας χρεώνει φόρο και, ενώ είναι δυνατό, αυτό μάλλον δεν θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη».

Πλεονεκτήματα: φυσική κληρονομιά, ελεύθερος χρόνος και κλίμα

Αδυναμίες: ιατρική περίθαλψη, προσβασιμότητα και υποδομές

9 – Μπαλί

Όπως και για τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μπαλί μπορεί να προσελκύσει συνταξιούχους για την πολιτιστική και φυσική του κληρονομιά, όλα με χαμηλότερο κόστος ζωής από ό,τι στη Γαλλία. Όμως η απόσταση και το επίπεδο του συστήματος υγείας μπορεί να κάνει τους συνταξιούχους να διστάζουν. Και κανένα πλεονέκτημα όσον αφορά τη φορολογία: είτε είστε πρώην δημόσιος υπάλληλος είτε πρώην υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα, πληρώνετε τους φόρους σας στη Γαλλία.

Πλεονεκτήματα: κόστος ζωής, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά

Αδυναμίες: προσβασιμότητα, υποδομές και ιατρική περίθαλψη

8 – Σενεγάλη

Διάφορα στοιχεία επιτρέπουν στη Σενεγάλη να βρίσκεται, για αρκετά χρόνια, στο Top 10 της κατάταξης. Το κλίμα αλλά και το κόστος της ακίνητης περιουσίας είναι ελκυστικό, όπως και το γεγονός ότι ο πληθυσμός είναι γαλλόφωνος. Ωστόσο, το σύστημα υγείας του οποίου το επίπεδο είναι λιγότερο ευνοϊκό από ό,τι στη Γαλλία μπορεί να αποθαρρύνει ορισμένους συνταξιούχους. Τέλος, είτε είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι είτε πρώην υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, οι συνταξιούχοι επωφελούνται από μείωση φόρου 80%. Προσέξτε, όμως, να κάνετε τους υπολογισμούς σας καλά γιατί η φορολογική κλίμακα αυξάνεται πολύ πιο απότομα από ό,τι στη Γαλλία.

Πλεονεκτήματα: το κλίμα, η ένταξη και η τιμή της ακίνητης περιουσίας

Αδυναμίες: υποδομές, ιατρική περίθαλψη και αναψυχή

7 – Μαυρίκιος

Ο Μαυρίκιος έχει πολλά θετικά στοιχεία. «Η σταθερότητα της χώρας είναι καθησυχαστική, οι κάτοικοι είναι γαλλόφωνοι, το κλίμα είναι ευχάριστο και οι παραλίες της είναι από τις πιο όμορφες στον κόσμο», αναφέρει ο Paul Delahoutre. Ωστόσο, το κόστος ζωής παραμένει σχετικά υψηλό και δεν υπάρχει φορολογικό πλεονέκτημα. Όποια και αν είναι η κατάστασή σας, πληρώνετε τους φόρους σας σαν να ζείτε στη Γαλλία. Τέλος, η απόσταση, άρα και το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου για να δει την οικογένειά του κάποιος, είναι αρνητικό σημείο.

Πλεονεκτήματα: ασφάλεια, φυσική κληρονομιά και ενσωμάτωση

Αδυναμίες: προσβασιμότητα, υποδομές και τιμή ακίνητης περιουσίας

6 – Ταϊλάνδη

Longtail boat in Southern Thailand, holidays travel desination. Free public domain CC0 photo.

Στην Ασία, η Ταϊλάνδη είναι η προτιμώμενη χώρα για τους Γάλλους συνταξιούχους. Το χαμηλό κόστος ζωής είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα. «Μένοντας στο νοίκι, ένα ζευγάρι συνταξιούχων μπορεί να ζήσει εκεί με λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα», λέει ο Paul Delahoutre. Το επίπεδο της ιατρικής περίθαλψης είναι επίσης καθησυχαστικό. Αλλά η μεγάλη απόσταση βαραίνει πάντα αρνητικά στην ισορροπία.

Πλεονεκτήματα: η τιμή της ακίνητης περιουσίας, το κόστος ζωής και η ιατρική περίθαλψη

Αδυναμίες: προσβασιμότητα, ασφάλεια και κλίμα

5 – Τυνησία

Η πολιτιστική πτυχή, η εγγύτητα της Γαλλίας αλλά και οι πολύ ήπιοι χειμώνες και το χαμηλό κόστος ζωής επιτρέπουν στην Τυνησία να ανέβει ψηλότερα στο βάθρο. Αλλά, πάνω από όλα, ένα πράγμα ρίχνει τη χώρα στην κατάταξη: η ασφάλεια. Ακόμα κι αν αυτό παραμένει το αδύνατο σημείο του, έχουν γίνει προσπάθειες και καθησυχάζουν τους συνταξιούχους που θα μπορούσαν να είναι διστακτικοί σε αυτό το θέμα. «Σημειώνουμε επίσης τα ιδιωτικά γηροκομεία αναπτύσσονται στην Τυνησία και προσελκύουν όλο και περισσότερους δυτικούς συνταξιούχους», σημειώνει ο Paul Delahoutre. Οι τιμές είναι χαμηλότερες από ό,τι στη Γαλλία και το ποσοστό επιτήρησης για τους ηλικιωμένους είναι υψηλότερο».

Πλεονεκτήματα: το κλίμα, η προσβασιμότητα και η τιμή της ακίνητης περιουσίας

Αδυναμίες: ασφάλεια, υποδομές και ιατρική περίθαλψη

4 – Μαρόκο

Το Μαρόκο έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με την Τυνησία και βαθμολογείται λίγο καλύτερα όσον αφορά την ασφάλεια. Ένα άλλο σημείο που συνηγορεί υπέρ του είναι ότι το σύστημα υγείας βελτιώνεται. Επιπλέον, αυτές οι δύο χώρες του Μαγκρέμπ επωφελούνται από ένα φορολογικό σύστημα που μπορεί να φαίνεται ευνοϊκό στα χαρτιά, με φορολογική μείωση 80%. «Προσέξτε όμως», προειδοποιεί ο Paul Delahoutre, «γιατί η φορολογική κλίμακα είναι πολύ υψηλότερη. Για παράδειγμα, εάν η συνταξιοδότησή σας είναι στο επίπεδο του κατώτατου μισθού, σχεδόν φτάνετε 30% σε φόρο, ενώ στη Γαλλία είναι πολύ χαμηλότερος. Οπότε δεν είναι απαραίτητα τόσο ευχάριστο».

Πλεονεκτήματα: κλίμα, προσβασιμότητα και ελεύθερος χρόνος

Αδυναμίες: ασφάλεια, ιατρική περίθαλψη και υποδομές

3 – Ισπανία

Η Ισπανία καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο βάθρο αυτής της κατάταξης. Όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος ζωής είναι κοντά σε αυτό της Γαλλίας. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ πιο ελκυστικές ευκαιρίες αγοράς ακινήτων από ό,τι στη Γαλλία. Αν η Ισπανία βρίσκεται πίσω από την Πορτογαλία και την Ελλάδα, είναι γιατί, σε αντίθεση με αυτές τις δύο χώρες, δεν έχει φορολογικό πλεονέκτημα. Τέλος, το σύστημα υγείας, κοντά στο δικό μας, καθησυχάζει τους συνταξιούχους που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας.

Πλεονεκτήματα: προσβασιμότητα, υποδομές και ιατρική περίθαλψη

Αδυναμίες: το κόστος ζωής και η τιμή της ακίνητης περιουσίας

2 – Πορτογαλία

Η Πορτογαλία δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης εδώ και λίγα χρόνια. Η εγγύτητα της Γαλλίας αλλά και η αναψυχή, η ασφάλεια και το κλίμα είναι πάντα ελκυστικά στους Γάλλους συνταξιούχους. Όμως, ενώ η χώρα είχε τεράστιο φορολογικό πλεονέκτημα (συνολική φορολογική απαλλαγή για 10 χρόνια εάν μετακομίσατε πριν από τις 31 Μαρτίου 2021), αυτό το πλεονέκτημα έχει εξαφανιστεί. Για τους ομογενείς συνταξιούχους από την 1η Απριλίου 2021 ο φορολογικός συντελεστής είναι 10% για 10 χρόνια. Το οποίο εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρον. Προσοχή όμως, πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά σημεία. Πρώτον, αυτή η δυνατότητα είναι ανοιχτή μόνο στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να φορολογούνται σύμφωνα με το γαλλικό σύστημα. Στη συνέχεια, αυτό το πλεονέκτημα είναι προσωρινό και όταν μεταβείτε στο κλασικό πορτογαλικό προοδευτικό φορολογικό σύστημα, ο συντελεστής αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στη Γαλλία. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνουν οι υπολογισμοί σωστά.

Πλεονεκτήματα: προσβασιμότητα, ασφάλεια και ελεύθερος χρόνος

Αδυναμίες: το κόστος ζωής και η τιμή της ακίνητης περιουσίας

1 – Ελλάδα

Εκτός από «ένα υπαίθριο μουσείο», η Ελλάδα σαγηνεύει με το κλίμα, τις δραστηριότητες αναψυχής και τις συνθήκες ασφαλείας της. Παρά το κόστος ζωής που είναι κοντά σε αυτό της Γαλλίας, το προτεινόμενο φορολογικό πλεονέκτημα μπορεί να καλύψει μέρος του. Συνταξιούχοι πρώην εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα μπορούν να επωφεληθούν από φορολογικό συντελεστή 7% για 10 χρόνια. Προσοχή, λοιπόν, μεταπηδούν στο ελληνικό σύστημα και, όπως στην Πορτογαλία, εκεί οι φορολογικές κλίμακες εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στη Γαλλία. Και αν ήσουν δημόσιος υπάλληλος, συνεχίζεις να πληρώνεις τους φόρους σου στη Γαλλία.

Πλεονεκτήματα: πολιτιστική κληρονομιά, αναψυχή και ασφάλεια

Αδυναμίες: το κόστος ζωής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012