Τη συνεργασία της αυτοκινητοβιομηχανίας του, Tesla με την startup εταιρεία του τεχνητής νοημοσύνης, xAI, προετοιμάζει ο Ιλον Μασκ τόσο στο «μέτωπο του πυριτίου» όσο και στο «μέτωπο του λογισμικού AI», όπως ανακοίνωσε ο εκκεντρκός δισεκατομμυριούχος την Παρασκευή.

Ο Μασκ είπε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης στο Twitter Spaces, ότι η xAI θα χρησιμοποιήσει δεδομένα του Twitter για να εκπαιδεύσει τα «μέγιστα περίεργα» συστήματα και προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που ελπίζει να δημιουργήσει. Ο αμερικανός μεγιστάνας δεν διευκρίνισε εάν και πόσο το Twitter θα χρεώσει την xAI ή τις άλλες εταιρείες του για τα δεδομένα που θα τους παράσχει.

Tesla: Νέες εκπτώσεις σε κορυφαία μοντέλα της στην Κίνα

Όταν ο Μασκ ηγήθηκε του εγχειρήματος της εξαγοράς  του μέσου κοινωνικής δικτύωσης τον Οκτώβριο του 2022, το Twitter ανέλαβε νέο χρέος 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία δυσκολεύτηκε να μειώσει τα έσοδα από τις συνδρομές και έχει μηνυθεί από πρώην υπαλλήλους και πωλητές για μη πληρωμή για ολοκληρωμένη εργασία ή απόλυση.

Αρκετές από τις άλλες εταιρείες όπου ο Μασκ ήταν ιδρυτής ή υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος, συμπεριλαμβανομένων των Tesla, SpaceX και The Boring Co., συνεργάζονται εδώ και χρόνια. Ορισμένες από τις συναλλαγές τους έχουν αποκαλυφθεί στις οικονομικές καταθέσεις της Tesla στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Υφαρπαγή δεδομένων από το Twitter

Την Παρασκευή, χωρίς να αναφέρει στοιχεία, ο Μασκ υποστήριξε ότι «κάθε οργανισμός τεχνητής νοημοσύνης στη Γη» είχε χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του Twitter για εκπαίδευση, «σε όλες τις περιπτώσεις παράνομα». Δεν ήταν σαφές ποιοι νόμοι έχουν παραβιαστεί από την αξιοποίηση δεδομένων άλλων. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Twitter μήνυσε τέσσερες άγνωστες πλευρές για «υφαρπαγή» δεδομένων στο Τέξας.

Το Twitter θέσπισε όρια στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες επειδή, όπως ισχυρίστηκε ο Μασκ, καταγράφηκαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις αρπαγής δεδομένων, προσθέτοντας πως «έπρεπε να αναλάβουμε δράση».

Υπό το πρίσμα της ευρείας χρήσης των δεδομένων Twitter από τους προγραμματιστές λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, ο Μασκ είπε: «Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα δημόσια tweets – προφανώς όχι τίποτα ιδιωτικό – για εκπαίδευση, όπως βασικά κάνουν όλοι οι άλλοι».

Το δεδομένa του Twitter “αρέσκονται” στην «εκπαίδευση κειμένου» και την «εκπαίδευση εικόνας και βίντεο», είπε χαρακτηριστικά  ο Μασκ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα συστήματα AI χρειάζονται περισσότερα πράγματα από δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και ήλπιζε ότι η xAI θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της Alphabet -κατέχει το DeepMind’s Alpha Zero, ένα πρόγραμμα υπολογιστή που πέτυχε ένα αριστοτεχνικό επίπεδο παιχνιδιού σε τρία παιχνίδια, σκάκι, shogi and go, μετά την προπόνηση παίζοντας αυτά τα παιχνίδια ενάντια στον εαυτό του.

Ο Μασκ είπε ότι το μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης που πιθανώς θα αναπτύξει η xAI, δεν θα είναι «πολιτικά ορθό». Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιτεθεί στις «έξυπνες» και προοδευτικές αξίες, είπε: «Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη μας μπορεί να δώσει απαντήσεις που οι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν αμφιλεγόμενες, παρόλο που είναι πραγματικά αληθινές».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla είπε ότι η xAI θα χρειαστεί να αναπτύξει τεχνολογία που «κατανοεί τον φυσικό κόσμο και όχι μόνο το Διαδίκτυο» και πιστεύει ότι τα δεδομένα οδήγησης της Tesla θα τη βοηθήσουν σε αυτό το μέτωπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη