Απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης δείχνει ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, επαναλαμβάνοντας συχνά ότι πιστεύει πως μοντέλα όπως το ChatGPT αποτελούν τη σημαντικότερη εξέλιξη στην τεχνολογία μετά τον προσωπικό υπολογιστή, όπως αναφέρει το CNBC.

Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα όπως τα deepfakes, οι αλγόριθμοι και η αντιγραφή στα σχολεία, αλλά εκτιμά ότι τα προβλήματα είναι επιλύσιμα.

Ίλον Μασκ: Ανακοίνωσε την ίδρυση νέας εταιρείας με το όνομα xAI

Μετριοπαθής άποψη

«Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο από όλα όσα έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης – και έχουν γραφτεί πολλά – είναι ότι κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις», έγραψε ο Γκέιτς σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο αυτή την εβδομάδα. «Ένα άλλο πράγμα που είναι σαφές για μένα είναι ότι το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι τόσο ζοφερό όσο νομίζουν κάποιοι ή τόσο ρόδινο όσο νομίζουν άλλοι», πρόσθεσε.

Η μετριοπαθής άποψη του Γκέιτς για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μετατοπίσει τη συζήτηση γύρω από την τεχνολογία μακριά από τα σενάρια καταστροφής, προς μια πιο περιορισμένη ρύθμιση που να αντιμετωπίζει τους τρέχοντες κινδύνους.

Ο Γκέιτς είναι μία από τις πιο σημαντικές φωνές σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Εξακολουθεί να είναι στενά συνδεδεμένος με τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει στην OpenAI και έχει ενσωματώσει το ChatGPT  στα βασικά της προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του Office.

Στην ανάρτησή του, ο Γκέιτς παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντέδρασε σε προηγούμενες εξελίξεις για να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι έχουν προσαρμοστεί σε σημαντικές αλλαγές στο παρελθόν και θα το κάνουν και για την τεχνητή νοημοσύνη.

«Για παράδειγμα, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εκπαίδευση, αλλά το ίδιο έκαναν και οι φορητές αριθμομηχανές πριν από μερικές δεκαετίες και, πιο πρόσφατα, το να επιτρέπονται οι υπολογιστές στην τάξη», έγραψε.

Οι ρυθμίσεις

Ο Γκέιτς προτείνει ότι το είδος της ρύθμισης που χρειάζεται η τεχνολογία είναι  «όρια ταχύτητας και ζώνες ασφαλείας».

«Αμέσως μετά την κυκλοφορία των πρώτων αυτοκινήτων στους δρόμους, υπήρξε το πρώτο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αλλά δεν απαγορεύσαμε τα αυτοκίνητα – υιοθετήσαμε όρια ταχύτητας, πρότυπα ασφαλείας, νόμους για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλους κανόνες», σημείωσε.

Ο Γκέιτς ανησυχεί περίσσοτερο για ορισμένες από τις προκλήσεις που προκύπτουν από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στο εργαικό δυναμικό, καθώς και για την τάση μοντέλων όπως το ChatGPT να επινοούν γεγονότα.

Για παράδειγμα, αναφέρει το πρόβλημα των deepfakes, τα οποία χρησιμοποιούν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και επιτρέπουν σε κάποιους να φτιάχνουν εύκολα, ψεύτικα βίντεο που υποδύονται ένα άλλο άτομο και τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξαπατήσουν ανθρώπους.

Από την άλλη όμως, πιστεύει επίσης, ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να εντοπίζουν τις απομιμήσεις με την βοήθεια της τεχνολογίας και αναφέρει ως παράδειγμα τους ανιχνευτές βαθιών απομιμήσεων που αναπτύσσονται από την Intel και την DARPA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη