Την ένταξη της Βρετανίας στο τεράστιο μπλοκ CPTPP, των χωρών του Ειρηνικού υπέγραψε η βρετανίδα υπουργός Επιχειρήσεων και Εμπορίου Κέμι Μπάντενοχ, στη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της χώρας μετά το Brexit.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε την Κυριακή στη Νέα Ζηλανδία, θα περάσει από το κοινοβούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλα κράτη της CPTPP θα ολοκληρώσουν επίσης τις δικές τους νομοθετικές διαδικασίες. Πάνω από το 99% των σημερινών προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου που εξάγονται σε χώρες CPTPP θα είναι σύντομα επιλέξιμα για μηδενικούς δασμούς, δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η 11μελής Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την υπερ-Ειρηνική Συνεργασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον Καναδά, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που θα ενταχθεί στο μπλοκ, το οποίο η κυβέρνηση λέει ότι θα ξεκλειδώσει το εμπόριο σε μια περιοχή με συνολικό ΑΕΠ 12 τρισεκατομμυρίων λιρών (15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Οι ωφέλειες για τη Βρετανία

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι πόσο πράγματι θα ωφελήσει η συμφωνία τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας. Με βάση τις εκτιμήσεις της ίδιας της κυβέρνησης, η συμφωνία θα αυξήσει το μακροπρόθεσμο εγχώριο ΑΕΠ κατά μόλις 0,08%, το οποίο θα έχει μικρό αντίκτυπο για να αντισταθμίσει τις απώλειες του ευρωπαϊκού εμπορίου ως αποτέλεσμα του Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η Μπάτενοχ δήλωσε την Κυριακή ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί το καθεστώς της ως ανεξάρτητου εμπορικού έθνους για να ενταχθεί σε ένα «συναρπαστικό, αναπτυσσόμενο, στραμμένο προς το μέλλον εμπορικό μπλοκ».

Πρόσθεσε επίσης ότι η συμφωνία θα «ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες και απαράμιλλη πρόσβαση σε μια αγορά άνω των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Παλαιότερα γνωστή ως TPP, η συμφωνία περιλάμβανε κάποτε και τις ΗΠΑ και θεωρήθηκε ως ένας τρόπος περιορισμού της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην Ασία και τον Ειρηνικό. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το σύμφωνο το 2017 και η Κίνα υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη το 2021.

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στην CPTPP απασχολούν το 1% των εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και η συμμετοχή αναμένεται να “εκτοξεύσει περαιτέρω τις επενδύσεις”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Το βρετανικό ουίσκι και τα αυτοκίνητα συγκαταλέγονται στο 99% των σημερινών εξαγωγών αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την CPTPP που πρόκειται να είναι επιλέξιμα για μηδενικούς δασμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή