Ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των διευθυντικών στελεχών σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κατέχουν τουλάχιστον τέσσερις παρόμοιες θέσεις σε διαφορετικούς οργανισμούς, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να ασκούν αποτελεσματικά τους ρόλους τους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Τα στοιχεία, μέρος ευρύτερης έρευνας που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την EY, έδειξαν επιπλέον ότι χρειάζονται επιπλέον δράσεις όσον αφορά την μείωση του χάσματος εκπροσώπησης των δύο φύλων σε ηγετικές θέσεις.

Salesforce: Γιατί τα διευθυντικά στελέχη δεν αξιοποιούν τα δεδομένα

Πολλαπλές θέσεις

Ο αριθμός των διευθυντών που κατέχουν πολλαπλές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια ποικίλλει μεταξύ των τομέων. Σχεδόν τα μισά από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κατέχουν περισσότερες από δύο θέσεις.

Αλλά ακόμη και μεταξύ των τραπεζών το ποσοστό ήταν περίπου 40%, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων πιστεύουν ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών αποφεύγουν τη λεγόμενη υπερβολή λόγω των κινδύνων διακυβέρνησης.

Ανησυχίες για την απόδοση

Από τους 300 διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν στην έρευνα της EY, πάνω από το 80% δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η κατοχή περισσότερων από τρεις θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να επηρεάσει τις ικανότητες των διαχειριστών να εκτελούν τα καθήκοντά τους.

Η Renee Adams, καθηγήτρια οικονομικών στο Said Business School, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το ζήτημα των πολλαπλών ρόλων.

«Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών δεν βρίσκουν αρκετούς ανθρώπους με τις ικανότητες που χρειάζονται», πρόσθεσε.

Ο νόμος της ΕΕ

Σλυμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 30% των ευρωπαϊκών διοικητικών συμβουλίων του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν γυναικεία εκπροσώπηση κάτω του 40%. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο του 2026, οι μεγάλες εισηγμένες εταιρείες σε ολόκληρη την ΕΕ απαιτείται να επιτύχουν ένα επίπεδο 40% μεταξύ των μη εκτελεστικών διευθυντών ή 33% μεταξύ όλων των διευθυντών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς ζήτησε από τις εισηγμένες εταιρείες να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο του 40% στην εκπροσώπηση γυναικών στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή