Ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης του βιβλίου «Χόμπιτ» του JRR Tolkien πουλήθηκε για περισσότερες από 10.000 λίρες στο eBay, αφού ανακαλύφθηκε σε ένα κατάστημα φιλανθρωπικού ιδρύματος.

Τα ακριβότερα αντικείμενα που πωλήθηκαν από ελληνικές επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της eBay

Στο σπάνιο αντίτυπο της ιστορίας του Μπίλμπο Μπάγκινς έπεσε ένας διευθυντής του καταστήματος Cancer Research στο Νταντί. Καθώς το κατάστημα πουλά αντικείμενα μόνο για 5 λίρες ή λιγότερο, το βιβλίο τέθηκε προς πώληση στο eBay, όπου απέφερε 10.099,50 λίρες για τη φιλανθρωπική οργάνωση.

Το βιβλίο είναι ένα από τα πρώτα 1.500 αντίτυπα του κλασικού βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας, το οποίο εξαντλήθηκε αμέσως μετά την έκδοσή του το 1937 εξαιτίας των διθυραμβικών κριτικών. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις από τον ίδιο τον Τόλκιν.

Ο διευθυντής Adam Carsley δήλωσε στο PA Media ότι το καλοδιατηρημένο αντίτυπο δεν ήταν πραγματικά προς πώληση στο κατάστημα εξαιτίας του ότι ήταν τόσο παλιό.

Ο Carsley βρέθηκε στο κατάστημα στο Νταντί πριν ανοίξει για να βοηθήσει στην εκπαίδευση των νέων διευθυντών και στην οργάνωσή του. Ανάμεσα στα άλλα που έκανε ήταν η τακτοποίηση εκατοντάδων βιβλίων στην αποθήκη, όταν έπεσε πάνω στο μυθιστόρημα.

«Άνοιξα την πρώτη σελίδα για να δω ότι επρόκειτο για την πρώτη έκδοση και σκέφτηκα ότι ίσως αξίζει να το στείλω στο eBay. Νόμιζα ότι θα παίρναμε το πολύ 500 λίρες αν ήμασταν τυχεροί, οπότε δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν άκουσα ότι λίγους μήνες αργότερα είχε πουληθεί για περισσότερες από 10.000 λίρες», αναφέρει και συνεχίζει:

«Εξ όσων γνωρίζω, αυτό είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που έχουν κάνει δωρεά στα καταστήματά μας. Σίγουρα είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί στην ιστοσελίδα μας στο eBay για ένα μόνο αντικείμενο. «Δωρεές όπως αυτές βοηθούν στη χρηματοδότηση της έρευνας που σώζει ζωές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η πώληση έρχεται αμέσως μετά από μια άλλη πώληση σπάνιων παιδικών βιβλίων: τον Ιούλιο βγήκε σε δημοπρασία μια πρώτη έκδοση του «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» η οποία πωλήθηκε σε αγοραστή από το Λος Άντζελες έναντι 10.500 λιρών. Η έκδοση ήταν μία από τις 500 που εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury το 1997 και αγοράστηκε από έναν συλλέκτη από το Staffordshire για 30 πένες, όταν μια βιβλιοθήκη την απέσυρε.

Το 2015, μια πρώτη έκδοση του «Χόμπιτ», που περιείχε μια επιγραφή στα παλαιά αγγλικά από τον Τόλκιν, πωλήθηκε για 137.000 λίρες. Η τιμή αυτή υπερδιπλασίασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ πώλησης του «Χόμπιτ», που ήταν 50.000 λίρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus