Ισχυρή δραστηριότητα ηλιακών εκλάμψεων προβλέπεται για τη Δευτέρα, η οποία μπορεί να επηρεάσει τις επικοινωνίες βραχέων κυμάτων, δήλωσαν Ρώσοι επιστήμονες μετά την παρατήρηση τριών εκλάμψεων στον Ήλιο την Κυριακή.

Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Φεντόροφ στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι είναι πιθανές εκλάμψεις κατηγορίας Χ, συμπεριλαμβανομένων των εκλάμψεων πρωτονίων, και οι συνθήκες ραδιοφώνου βραχέων κυμάτων αναμένεται να επιδεινωθούν.

Μπορείτε να βρείτε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε αυτή την εικόνα του Ήλιου;

Οι εκλάμψεις κατηγορίας Χ είναι οι μεγαλύτερες εκρήξεις στα ηλιακά συστήματα και μπορούν να δημιουργήσουν καταιγίδες ακτινοβολίας μεγάλης χρονικής διάρκειας. Οι εκλάμψεις πρωτονίων είναι μια καταιγίδα ηλιακών ενεργειακών σωματιδίων, που αποτελούνται κυρίως από πρωτόνια.

Κίνδυνοι για δορυφόρους και τηλεπικοινωνίες

Ηλιακές εκλάμψεις συμβαίνουν όταν τα ισχυρά μαγνητικά πεδία μέσα και γύρω από τον ήλιο επανασυνδέονται. Μπορούν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της Γης με δυνατότητα να βλάψουν τους δορυφόρους και τον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τη NASA.

Το 2022, μια γεωμαγνητική καταιγίδα που προκλήθηκε από μια μεγάλη έκρηξη ακτινοβολίας από τον Ήλιο έθεσε εκτός λειτουργίας 40 δορυφόρους της SpaceX του Ιλον Μασκ, οι οποίοι είχαν τεθεί σε τροχιά πρόσφατα.

Τρεις ηλιακές εκλάμψεις παρατηρήθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Φεντόροφ, με μία από αυτές να διαρκεί 14 λεπτά, συνοδευόμενη από διακοπή στις ραδιοεπικοινωνίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές